English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Vprašanje: Komunikacija z dementnim sorodnikom

Doma oskrbujemo taščo, ki je vse bolj dementna. Komunikacija z njo je nemogoča, kar naprej me zmerja. Vsi mi pravijo, da to počne zaradi bolezni, vendar zadnje čase dobivam občutek, da to počne nalašč in iz zlobe. Z njo mi je vse težje, ponoči ne morem spati, postajam depresivna.

Demenca je bolezen, ko človek na nek način izgublja samega sebe, izgublja svojo vidno osebnost v odnosu do drugih in zato moramo mi stopiti k njemu.

Vsaka peta oseba po 80-tem letu je dementna in demenca je velik javnozdravstveni problem. V Sloveniji nimamo registra za demenco.

Obstajajo ireverzibilne in reverzibilne demence. Reverzibilne demence so pomembne zato, ker morda, če jo določimo, lahko tudi ustavimo demenco.

Depresivni bolniki so brezvoljni in niso pripravljeni delati, medtem ko dementni ljudje radi delajo, hočejo delati, a dostikrat ne zmorejo. Je pa pomembno, da bolniku ne ponujamo prehitro pomoči, saj lahko postane pasiven.

Bolniki to stanje pojavljanja demence opisujejo, kot da jim gre neka koprena čez možgane. Bolniki si delajo urnike, s pomočjo katerih lažje funkcionirajo.

V Ljubljani deluje gerontopsihiatrična ambulanta, a je čakalna doba 10 mesecev. Če so bolniki na začetku bolezni, to ne predstavlja problema, sicer pa. Na voljo je 90 postelj in vse so zasedene. V Ljubljani deluje urgentna psihiatrična ambulanta v Polikliniki in tja greš lahko brez napotnice (najbolje dopoldne). Tja moraš priti v primeru psihoze, nemira ipd.

Pri dementnih bolnikih je višek nemira nekje od polnoči do dveh zjutraj. Z nemirnim bolnikom večino časa hodimo.

Ponavljanje stavkov se lahko prekine tako, da se z bolnikom pogovarjamo o tem, kar on govori. Začne se v preteklosti in počasi preide na sedanjost. Nato se hitro prekine z nečim drugim npr. »bova jedla«.

Velik motivator za dementne bolnike je pohvala. Treba je vzpodbujati! Stvari ne smemo delati namesto bolnika (npr. mu z roko pomagaš, da se začne sam hraniti in po nekaj poskusih mu to uspe). Povemo mu npr. naj pogoltne in ga tako spomnimo na to. Tudi pri osebni higieni lahko stvari dela sam. Njegovo roko primemo in skupaj z njim naredimo vse (npr. ga počešemo). Ko se bolnik gleda v ogledalu, ohranja podobo o sebi!

Treba je odstraniti vzrok za nemir! Če trdijo, da so jim nekaj ukradli, jih ne prepričujmo, da to ni res, ker bo burna reakcija. Če si na njegovi strani, se bolnik počasi umirja. Ključne so 3 stvari:

1. Ostani nevtralen in se pogovarjaj o problemu.

2. Ne pritrjuj človeku v tem, kar on doživlja, niti mu ne ugovarjaj.

3. Deluj pomirjevalno, če se le da in potem si uspešen.

Torej, mu ne pritrjujemo, ampak gremo najprej pogledati, če stvari res ni, potem rečemo, da to je res nerodna reč, nato o tej zadevi začnemo govoriti bolj na splošno (npr. denar je pa res pomembna stvar) in potem hitro preobrnemo na novo temo.

Vse aktivnosti je dobro vezati na dnevne obroke: pred zajtrkom, po zajtrku, pred malico … To je trening časovne orientacije.

Treba je ohranjati osebno identiteto – pri sebi naj ima osebne stvari.

Trening spomina je pomemben. Pri motnji spomina je dober pripomoček album s fotografijami.

Bolnik naredi stvari z razlogom, a tega ne moremo vedno odkriti. Moramo biti pozorni, prepoznati, kaj se dogaja.

Dementni na nek način funkcionirajo kot so v otroštvu. Zelo natančno, tako kot otroci, znajo prebrati ali smo z mislimi pri njih ali ne. Kljub temu pa ne smemo delati z dementnimi kot z otroki.

Pri komunikaciji je treba upoštevati 3 stvari:

A) Ne dokazujte, ne prepričujte, ne prikimavajte. Bodite nevtralni!

B) Ravnajte preudarno in preusmerite pogovor.

C) Spoštujte bolnikova čustva in jih ubesedite.

Poskusimo zmanjšati strese iz okolja; ne počutijo se dobro v zelo svetlem prostoru, pobarvanem s težkimi barvami, ne marajo hrupa, gneče, stanovanja mu ne smemo preurejati.

Pomembna je nebesedna komunikacija: očesni stik, geste, tisto, kar naj bi pritegnilo pozornost.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje

Microsoft VBScript runtime error '800a01a8'

Object required: ''

/faq-en.asp, line 167