English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Podpis Dublinške deklaracije v Velenju

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 29.5.2012
Velenje

V torek, 29. maja, je župan občine Velenje, gospod Bojan Kontič, na svečanosti v vili Bianki podpisal Dublinško deklaracijo. Dogodka so se poleg številnih velenjskih seniorjev in predstavnikov lokalnih in regionalnih medijev udeležili še poslanec Državnega zbora in župan Velenja v prejšnjem mandatu, gospod Srečko Meh, predstavnik Inštituta Antona Trstenjaka, dr. Božidar Voljč in predstavnik Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, gospod Aleš Kenda.

V svojem nagovoru je gospod župan Kontič poudaril zavezanost Velenja za varno, kakovostno in zdravo življenje vseh meščanov, med katerimi se vztrajno veča delež starejših. Velenje je bilo v svojem nastajanju ne le najmlajše slovensko mesto po času svojega obstoja, ampak tudi po prebivalstvu.Takratna mladina so danes starejše gospe in gospodje, ki pa imajo Velenje prav tako ali še bolj radi. Radi bi ga imeli čistega, varnega, vsem generacijam prijaznega in so za to pripravljeni tudi nekaj storiti. Pri tem jim predstavlja veliko podporo prepričanje župana, njegovih sodelavcev in Občinskega sveta, da se je vredno skupaj s prebivalci potruditi za naštete vrednote. V tem so županu pritrdili tudi drugi govorniki.

S podpisom deklaracije se je Velenje zavezalo slediti potrebam starejših ljudi in življenje v mestu organizirati tako, da bodo starejši svoje znanje, izkušnje in druge potenciale lahko uresničevali na osmih področjih mestnega življenja, kakor jih je opredelila Svetovna zdravstvena organizacija. Sodelovali bodo tudi v slovenski in globalni mreži starosti prijaznih okolij in podpirali sodelovanja  ter izmenjavo dobrih izkušenj in uspešnih praks.

Velenje je že ves čas svojega sodelovanja najbolj prizadevnimi mesti v mreži. S tem je veliko prispevalo k ugledu, ki ga Slovenija na mednarodnem okolju uživa na področju starosti prijaznih aktivnosti. Ob podpisu deklaracije gospodu županu, velenjskim seniorjem in sodelavcem v projektu čestitamo z najboljšimi željami.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje