English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Strokovna konferenca o preprečevanju nasilja nad starejšimi

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 16.11.2016

V sredo, 16. 11. 2016, je na Inštitutu Antona Trstenjaka potekala Strokovna konferenca o preprečevanju nasilja nad starejšimi.

 

Na njej so se zbrali različni udeleženci – strokovni delavci iz centrov za socialno delo, strokovni delavci iz domov za starejše ter prostovoljci.

V prvem delu smo obravnavali kaj je in kako se kaže nasilje nad starejšimi ter sodobne možnosti njegovega preprečevanja. Na temo sta odgovarjala Katja Bašič, kriminalistka in ustanoviteljica Združenja proti spolnemu zlorabljanju in dr. Jože Ramovš, antropolog, socialni delavec ter psihoterapevt.

V drugem delu smo predstavili izkušnje in model preprečevanja nasilja nad starejšimi Staranje brez nasilja. O modelu so spregovorile sodelavke Inštituta Ana Vujović, Veronika Mravljak Andoljšek in Tjaša Mlakar ter gosta Franci Ceferin, policist kriminalist in Vesna Krese, predstavnica civilne javnosti.

V zadnjem, tretjem delu je potekala okrogla miza o metodah dela in programih za preprečevanje nasilja nad starejšimi po Sloveniji. Povabljeni so bili različni gostje, ki so vsak s svojega stališča predstavili metode dela za zgoraj omenjeno tematiko. Spregovorila je dr. Viktorija Bevc, koordinatorka za preprečevanje nasilja v ljubljanski regiji; Aleš Kenda, iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; Olga Sočič, višja delovna terapevtka; Mateja Zabukovec, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana in Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo.

Konferenca je prispevala k izmenjavi izkušenj in dobrih praks preprečevanja nasilja nad starejšimi; prav tako smo vsi udeleženci pridobili veliko novega znanja o resni in obsežni problematiki.

 

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje