English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Predavanje PPP za 3: Gibala v starosti

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 27.10.2009 17:00:00
predaval je dr. Zmago Turk na Inštitutu Antona Trstenjaka

V okviru predavanj PPP za 3 smo 27. 10. 2009 na Inštitutu gostili fiziatra prim. doc. dr. Zmaga Turka, ki je predaval o gibalih v starosti. Dr. Zmago Turk je zaposlen na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in je ustanovitelj tamkajšnjega Inštituta za fiziatrijo.

Na začetku predavanja je priznani fiziater nekoliko karikirano, a vendarle resnično, predstavil evolucijski razvoj človekove pokončne drže, ki se v današnji dobi ne konča z vertikalno držo, temveč s sedečim položajem za računalnikom. V takšnem položaju sodobni človek namreč preživi večino časa.

Zaradi prehoda iz vertikalnega v sedeči položaj prihaja do drugačne obremenitve sklepov in hrbtenice, ki povzroča degenerativne spremembe. Skoraj vsak človek kdaj občuti bolečine v vratu in križnem predelu hrbtenice. Med starejšimi ljudmi ima 52% oseb težave z izrabo kolkov ali kolen in 15% jih trpi zaradi revmatskih bolezni.

Sledil je sistematični prikaz najpogostejših težav, diagnostike in zdravljenja velikih sklepov in hrbtenice ter zgornjih okončin. Kot najbolj nevarno nezgodo je dr. Turk izpostavil prelom kolka, saj v tem primeru obstaja 75% smrtnost, predvsem zaradi posledic preloma kolka, kot so embolija in tromboza. Natančneje je prikazal še poškodbe in težave s koleni, stopali, rameni, komolci, zapestji, dlanmi, prsti in hrbtenico, ki se pojavljajo v starosti. Pri tem je navedel še načine kliničnega pregleda in diagnostike ter zdravljenja, ki jih fiziatri najpogosteje uporabljajo za posamezne sklepe. V diagnostiki si pomagajo z rentgenskim slikanjem, ultrazvokom in magnetno resonanco. V zdravljenju pa uporabljajo različne načine, med katerimi največkrat fizikalno oz. kinezioterapijo in medikamentozno terapijo. Po njegovem mnenju sta telovadba ter kinezioterapija bistvenega pomena za vzdrževanje gibalne kondicije, zdravljenje in preprečevanje poškodb in težav s sklepi. Predavanje je zaključil z besedami, da je od nas samih odvisno, kako bomo vzdrževali gibalno kondicijo ter kako bomo preprečevali bolečino in se starali.

Po predavanju je dr. Turk še odgovarjal na vprašanja slušateljev ter jim svetoval glede njihovih specifičnih težav.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje