English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Obisk dr. Johna Bearda, direktorja oddelka za staranje pri Svetovni zdravstveni organizaciji

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 14.4.2009

Med 14. in 16. aprilom smo na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje gostili dr. Johna Bearda, direktorja novega Oddelka za staranje in tok življenja pri Svetovni zdravstveni organizaciji (Department of Ageing and Life Course) v Ženevi.

John Beard je avstralski zdravnik in znanstvenik. Nekaj let je delal v New Yorku kot epidemiolog, od januarja letos pa je direktor omenjenega oddelka pri SZO. V času delovanja v Avstraliji je bil odgovoren za program Ostani na nogah, ki je prvi in največji avstralski skupnostni program za preprečevanje padcev pri starih ljudeh. Z njim je ugotovil, da je nujno preprečevati padce, saj imajo hude posledice tako za posameznika kot za zdravstveni sistem. Dr. Beard velik del svojega raziskovanja usmerja v proučevanje družbenih dejavnikov zdravja starih ljudi. Bil je začetnik longitudinalne avstralske raziskave 45 let in več, ki vključuje kar 250.000 ljudi. Sicer pa je s svojimi raziskavami v New Yorku dokazal očiten vpliv urbanega okolja na depresijo, invalidnost in debelost pri starejših ljudeh.

Dr. Beard se je v Sloveniji seznanil z dejavnostmi našega Inštituta na področju medgeneracijskega sožitja ter s potekom projekta starosti prijazno mesto, globalnim projektom Svetovne zdravstvene organizacije, v katerega je vključena tudi Ljubljana in ga izvaja naš Inštitut. V Komendi se je sestal z županom Tomažem Drolcem in si ogledal nastajanje medgeneracijskega središča Komenda. V času obiska se je srečal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem in s predsednikom Slovenskega zdravniškega društva Pavlom Poredošem. V Mariboru je obiskal Fakulteto za zdravstvene vede in Zavod Antona Martina Slomška, se sestal z mariborskim županom Francem Kanglerjem in mariborskim častnim seniorskim odborom. V Celju ga je sprejel župan Bojan Šrot, imel je predavanje za celjski častni seniorski odbor, z velikim zanimanjem pa si je ogledal tudi Muzej sodobne zgodovine.

Dr. Beard je Slovenijo zapustil z dobrimi vtisi, pozitivno pa smo njegov obisk doživeli tudi vsi, ki smo bili z njim stiku. Naj za konec navedemo eno od njegovih pozitivnih misli, »da vsaka kriza prinese tudi nove priložnosti in v skladu s tem, se je treba nanjo odzivati«.

V naslednji številki revije Kakovostna starost bomo objavili intervju z dr. Beardom. Sicer pa si lahko več o oddelku za staranje pri Svetovni zdravstveni organizaciji preberete na strani WHO.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje