English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut je organiziral delavnici za razvoj kompetenc za starejše ljudi

Objavljeno v oddelku inštitut dela, datum dogodka:

V mesecu marcu in maju je Inštitut Antona Trstenjaka v okviru projekta »Neaktivnost ne pride v poštev« izvedel dve delavnici o potrebah v starosti. Osredotočili smo se predvsem na potrebo po osebnem medčloveškem odnosu in raziskovali kaj pomeni lep osebni pogovor, saj je v današnjih razmerah kakovost komunikacije med ljudmi glavni kazalec sožitja. Smernice za lep osebni pogovor so partnerji preizkušali v raziskovalnih intervjujih s starejšimi.

Na drugi delavnici pa smo se osredotočili predvsem na to, kako bomo lep osebni pogovor sistematično vključili v svoja okolja - od delovnih mest do programov neformalnega izobraževanja odraslih itd. Na obeh delavnicah smo zato jasno določili razlike med klepetom, delovnim pogovorom in osebnim pogovorom. V vsakem sožitju so seveda vse tri oblike pogovora nepogrešljive, vendar ne enakomerno. Pri organizaciji dejavnosti s starimi ljudmi in pri druženju z njimi moramo biti pozorni na čas, namenjen vsaki izmed teh oblik.

V jeseni bo Inštitut izvedel še tretjo delavnico, na kateri bomo povezali dosedanja znanja in izkušnje, ki so jih partnerji pridobili med svojim raziskovalnim delom in oblikovali smernice za razvoj kompetenc za starejše. 

Delavnica Oblikovanje smernic za razvoj kompetenc za starejše ljudi, 28. 3. 2021

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje