English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Človek se stara vse življenje. Stara se na tri načine: 1. kronološko je vsako leto starejši, 2. funkcionalno staranje občuti, ko mu v poznejši starosti pešajo sposobnosti za opravljanje vsakdanjih opravil, kar pa lahko z zdravim življenjem zelo upočasni; 3. popolnoma od njega pa je odvisno doživljajsko staranje: kako doživlja in sprejema svojo starost.

Stara se družba. Med leti 1980 in 2060 se v slovenskem in drugih evropskih narodih naglo veča delež starega prebivalstva, delež mladih ljudi pa se zmanjšuje.

Inštitut Antona Trstenjaka je slovenska nacionalna znanstvena ustanova za gerontologijo – vedo, ki se posveča staranju in starosti (grško: géron – star, prileten, siv; starec, starček, in lógos – govorjenje, beseda, pogovor, govorica). Študijsko spremlja gerontološka spoznanja in rešitve po svetu, raziskuje domače probleme in vire za njihovo reševanje, z razvojnimi programi snuje sodobne rešitve in jih uvaja na terenu. Posebej se posveča psihosocialnim, zdravstvenim, poklicnim in okoljskim vidikom gerontologije. Spoznanja in izkušnje publicira v edini slovenski gerontološki reviji Kakovostna starost.

več »

Aktualne vsebine

Radlje ob Dravi

 

Občina Radlje ob Dravi je v letu 2014 prejela naziv Starosti prijazna Občina Radlje ob Dravi. Županov svet, katerega je ustanovila, je pomagal pripraviti Strategijo – razvojni načrt za obdobje 2014 – 2020, za projekt »Starosti prijazna občina«.

 

Ivančna Gorica

 

 

Občina Ivančna Gorica je mlada občina, ustanovljena je bila z Zakonom o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij in obstoja od 1.1.1995 dalje. Njeno središče je mlado naselje Ivančna Gorica, na razvoj katerega vplivajo predvsem ugodne prometne povezave, tako rekoč na pol poti med Ljubljano in Novim mestom. Razteza se na površini 227 kvadratnih kilometrov in sodi med večje slovenske občine. Tvori jo 12 krajevnih skupnosti in kar 137 naselij od katerih so skoraj vsa vitalna.

Občina se ponaša z bogato kulturno in naravno dediščino ter tradicijo. O starodavni zgodovinski izpričanosti govorijo številne arheološke najdbe na Viru in rimski miljnik, v središču Ivančne Gorice, ki je tudi simbol v občinskem grbu. Za svoj praznik si je Občina Ivančna Gorica izbrala 29. maj, dan, ko je muljavski rojak, in pisec prvega slovenskega romana Josip Jurčič, leta 1871 postal urednik takratnega slovenskega časnika Slovenski narod.

Več informacij!

PRAKTIČNI PRIKAZ NEGE

Tukaj si lahko ogledate praktični prikaz nege. Za slovenski prevod in podnapise na spletni strani najprej pritisnite gumb 'slovenščina'.

 

Priročnik Strajmo se trezno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priročnik je namenjen članom medgeneracijskih skupin za kakovostno staranje, ko delajo po širiteljskem programu Starajmo se trezno. Vsebuje učne vsebine srečanj (22 tem) ter vodilo za srečanja skupine (23 srečanj). Srečanja so posvečena različnim temam od dejavnega in aktivnega staranja, smiselnega dela, sožitja do preprečevanja različnih vrst zasvojenosti ter skrbi zase in za svoje zdravje.

Ko ostareli starši potrebujejo vašo pomoč

Prispevek o družinskih oskrbovalcih, objavljen v soboto, 11. 1. 2014, v časopisu Žurnal24 (str. 40 in 41).

Klik na prispevek!

Starosti prijazna Ljubljana

Kliknite na sliko za prenos znanstvene monografije Starosti prijazna Ljubljana v pdf obliki.

Starosti prijazna Ljubljana

Bojan Accetto

Accetto
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje