English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

Sodelavci z Inštituta Antona Trstenjaka v teh dneh sodelujemo na mednarodni konferenci o oskrbi, ki jo organizirata Skupina za trajnostno oskrbo Univerze v Sheffieldu (Sustainable care team, University of Sheffield) in Svet za ekonomske in socialne raziskave (Economic and social research council). Virtualna konferenca, ki poteka med 12. in 30. aprilom gosti številne univerzitetne profesorje in raziskovalce, ki se znanstveno ukvarjajo z izzivi oskrbovalcev in skupaj iščejo rešitve za lažje in boljše oskrbovanje. Teme, ki jih odpira konferenca so med drugim: trajen in vzdžen sistem oskrbe, dobrobit oskrbovalca, neenakost oskrbe, oskrbovalni odnos, oskrbovalcem prijazna delovna mesta, povezava med podporo delodajalca in dobrim počutjem oskrbovalca, iskanje ravnovesja med poklicnim delom in oskrbovanjem, tehnološke rešitve ter etične dileme pri oskrbovanju.

Naša sodelavka Ana Ramovš je na konferenci predstavila metodo skupinskega socialnega učenja, ki jo je s svojo skupino razvil predstojnik Inštituta, prof. dr. Jože Ramovš. Metodo uporabljamo na naših tečajih za neformalne oskrbovalce, ki jih izvajamo širom celotne Slovenije. Več o tečajih si lahko preberete na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/projekti/39.html?sub=2081

Inštitut je na konferenci sodeloval še z enim prispevkom. V sklopu predavanj z naslovom Vzdržen sistem oskrbe doma (Sustainable care at home) smo predstavili vlogo in izkušnje družinskih oskrbovalk v Sloveniji. Raziskovalna ekipa Inštituta je prispevek pripravila na podlagi preliminarnih rezultatov raziskave Ženske, moški in oskrba. Za več podatkov o raziskavi lahko pišete na ana.ramovs@iat.si.

Več o konferenci pa lahko preberete na http://circle.group.shef.ac.uk/sustainable-care-conference-2021-2/, kjer poleg povzetkov predavanj najdete tudi posnetke prvega tedna predavanj.

a Inštitutu Antona Trstenjaka nas včasih obiščejo dijaki ali študentje, ki jih zanima delo našega inštituta ali bi radi več izvedeli o gerontologiji, staranju ipd. Z veseljem jih sprejmemo in jim predstavimo inštitut in področja našega delovanja. Na začetku marca 2021 smo se na pobudo profesorice Irene Potočnik na spletnem srečanju predstavili študentom v Ekonomske šole Celje, smer organizator socialne mreže.
Po predavanju smo prejeli zahvalno pismo.

Evropska komisija je 27. januarja predstavila zeleno knjigo o staranju, s katero se je pričela široka razprava o politiki glede izzivov in priložnosti starajoče se družbe v Evropi.

 

Dragi starejši in njihovi svojci!

Glede na to, da se je število okužb nekoliko znižalo in so se ukrepi z odlokom vlade objavljeni v Uradnem listu 11.2.2021 nekoliko razrahljali, bi nekateri najraje hitro opravili vse zamujeno, nekateri pa skoraj s strahom čakate doma. Resnica je verjetno nekje vmes: razloga ni niti za preveliko veselje niti za preveliko skrb.

 

Kljub temu, da odlok omogoča srečevanje do 10 ljudi, vas na Inštitutu Antona Trstenjaka pozivamo k previdnosti. Starejši, bolniki in njihovi svojci ste za virus bolj ranljivi. In glede na to, da ste vzdržali že dolgo časa, bi bilo škoda, da sedaj – ko že imamo cepivo in se nam s pomladno-poletnimi meseci obeta realnejša možnost za poživitev stikov v živo – to po neumnem zapravite. Če se srečujete v skupini, vas spodbujamo, da zaenkrat nadaljujete s srečanji na daljavo. Obiske (tudi sorodnikov s katerimi niste stalno v stiku) omejite na najnujnejše in se namesto obiska doma raje skupaj odpravite na sprehod. Izogibajte se nakupovalnim središčem, na pošto, banko in v trgovino pa raje pošljite mlajše družinske člane. Če po opravkih odidete sami, pa nosite zaščitno masko in si po prihodu domov temeljito umijte ali razkužite roke.

 

V kolikor pogrešate srečevanje v živo, se (če je le možno) dogovorite za sprehod ali srečanje na prostem. Pred nami je kar nekaj lepih dni in sprehod z malo razdalje ter maskami na obrazu je lahko prijetna in varna tedenska oblika srečanja. Dobra praksa nekaterih starejših in njihovih svojcev je, da pridejo do vrat, si si tam iz praga, na varni razdalji pomahajo, izmenjajo nekaj besed. Drug drugemu lahko pomagate tudi tako, da do vrat prinesete stvari, ki jih nekdo potrebuje ali se v skupini (če ste še povezani) slišite in si na varen način izmenjate pripomočke, ki jih morda potrebujete. 

 

Vsekakor pa naj vztrajanje virusa med nami in podatki o novih različicah ne bodo razlog za to, da bi se povsem ustavili. Življenje teče naprej v vsej svoji lepoti. Vse toplejše sonce nas vabi na zrak, kjer se lahko z nameščeno masko srečamo tudi s prijatelji in znanci. Tudi če nas otroci in vnuki ne morejo obiskati doma, jih lahko pokličemo po telefonu. Sprehodimo se lahko po razstavah na prostem, si od zunaj ogledamo prelepe slovenske gradove ali obiščemo kakšno naravno znamenitost. Z redno telovadbo si lahko (kot se lahko spomnite iz obdobja pred covidom-19) okrepimo ravnotežje in smo varnejši pred paci… in mogoče je ravno sedaj, ko čakamo na pomlad, izvrstna priložnost da začnemo spet redno delati vaje za preprečevanje padcev. Če pritisnete na to povezavo https://youtu.be/IpU4uGU2B44 jih lahko delate skupaj z Marto, Vero in Tonetom. Poleg tega se bo kmalu začelo delo na vrtu in njivah. Doma nas čakajo stvari, da jih naredimo. Mogoče kakšna knjiga, da jo preberemo.

 

Življenje nam tudi v spremenjenih razmerah ponuja veliko stvari. In če bomo delali preudarno, ni razloga niti za pretirano skrb niti za hromeč strah niti za obup. Srečno!

 

Ana Ramovš v imenu ekipe Inštituta Antona Trstenjaka

Konec 2020 smo na inštitutu začeli s projektom Neaktivnost ne pride v
poštev, s katerim bomo spodbujali starejše k aktivnemu vključevanju v
družbo, prostovoljstvu in medsebojni pomoči. V projektnem partnerstvu
so poleg nas še partnerske organizacije iz Hrvaške, Italije in
Madžarske. Inštitut bo sodeloval predvsem s svojim znanjem in izkušnjami
na področju aktivnega in zdravega staranja ter usposabljanja prostovoljcev.

Projekt bo trajal do oktobra 2022, financiran pa je iz programa Erasmus+.

vse novice »

Pretekli dogodki

Na inštitutu Antona Trstenjaka smo v začetku marca zaključili z dvema dvodnevnima seminarjema iz Gerontološke logoterapije. Prvi dan smo se poglabljali v smisel v starosti in kako lahko zanj delamo ter ga doživljamo. Drugi dan seminarja pa je bil posvečen življenjski bilanci za kakovostno staranje, svobodi za smiselno stališče ter krepitvi veselja in volje za svoj razvoj in sožitje. Hvala vsem udeležencem za vaše ganljive zgodbe in pronicljiva vprašanja. Kmalu bomo objavili termine naslednjih seminarjev.

 

V ponedeljek 1. marca je na Inštitutu Antona Trstenjaka potekala skupščina Konzorcija 17, v katerem se vključene občine in stroka povezujejo zato, da bi v lokalnih skupnostih vpeljali mrežo programov integrirane dolgotrajne oskrbe. Na kongresu so predstavili poročilo o preteklem delu in priprave na pridobivanje sredstev iz Sklada za okrevanje in odpornost.

 

Od 22.11. do 20.12.2020 je na Facebook strani @Družinski oskrbovalci potrekala nagradna igra. Tri zmagovalke so si priigrale knjigo dr. Jožeta Ramovša, Sožitje v družini. Za to jim iskreno čestitamo!

Tekom nagradne igre smo v odgovor na vprašanje: Kaj za vas pomeni skrbeti za vašega bližnjega? Kaj dobrega ali lepega vam pri tem pride na misel? prejeli šest lepih zgodb. Vabljeni, da jih preberete! Za povezavo do zgodb kliknite tukaj.

Odgovor v oSožitje v družini

vsi dogodki »

POSODOBLJENA NAVODILA COVID-19

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo v skladu z novimi spoznanji in priporočili posodobili navodila: Kako skrbeti za nekoga, ki je zbolel za covid-19 in Kako naj ravnam, če zbolim. Hkrati smo za vas zbrali nekaj informacij o cepljenju.

Prispevke lahko skupaj z odgovori na druga oskrbovalna vprašanja preberete na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/vprasanja/

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBČINE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

Programa sofinancira:

PPA za 3: Preprečevanje škodljive rabe alkohola v tretjem življenjskem obdobju

Program sofinancira:

logotip Ministerstvo za zdravje

Več informacij -->

 T.A.A.F.E. - Naproti starosti prijaznim skupnostim na področju Alp

Mednarodni projekt partnerskih organizacij in občin iz Italije, Švice, Francije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Projekt poteka v okviru:

logo TAAFE

 Več o delu na projektu -->

Projekt: Na kmetijo!

      logotip Na kmetijo

logotip Na kmetijo

Več o delu na projektu -->

Medgeneracijski razvojni program Krekovo središče 2 in Z roko v roki

Oba projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2)

logotip LAS

Več o delu na projektih -->

Erasmus + projekt SHES Ekonomija delitve za starejše

Več o delu na projektu -->

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Sreča je srečanje s samim seboj.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje