English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

Za uresničitev modela TAAFE smo predvideli organizacijo in izvedbo serije petih mednarodnih delavnic za metodološke povezovalce, starejše osebe in zaposlene v občini, ki sestavljajo lokalno trojko, z udeležbo vseh sodelujočih držav. Pandemija covida-19 je načrte prekrižala: razen prve delavnice pozimi 2020 na Dunaju smo srečanja preselili na splet in delavnice so postale virtualne. Delavnice so bistveni del projekta TAAFE, saj redna srečanja, izmenjava znanja in razvoj dobrih odnosov med člani trojk iz različnih držav krepijo zaupanje, kar je ključni element za ustvarjanje "učeče skupnosti".

 

V soboto, 29.8.2020 smo v okviru projekta Na kmetijo! obiskali ekološko kmetijo AvarK v vasici Smuka v Suhi Krajini. Družina Novak nam je predstavila njihovo kmetijo ter razkazala pripadajoče objekte, vključno s pašniki s škotskim govedom.
Po kosilu iz domačih in lokalnih dobrot smo izvedli poizvedno skupino, v okviru katere smo udeležence povprašali o njihovih vtisih ter razpravljali o možnostih in pogojih za razvoj socialnega varstva starejših na kmetijah kot obliki dopolnilne dejavnosti v Sloveniji.

V občini Log - Dragomer deluje lokalna akcijska skupina na projektu Podaj roko, ki se je srečala še zadnjič pred poletjem. Vsa dosedanja srečanja so bila namenjena ugotavljanju pristnih potreb, smiselnih željah, zbiranju mnenj in vizij občanov in oblikovanju nadaljnjih prizadevanj za starosti prijazno skupnost. Pripravili smo tudi študijo o medgeneracijskem sožitju in kakovostnem staranju, saj je za nadaljnje načrtovanje potrebno tudi znanje, da se skupaj lahko odločimo za tisto, kar je najbolj smiselno za skupnost.

Na četrtem srečanju 3. 6. 2021 smo se lotili že konkretnejšega načrtovanja na podlagi strateških usmeritev. Posebno vlogo smo namenili informiranju in ozaveščanju in se vprašali o korakih, ki nas bodo vodili do tega, da bodo prav vsi občani v občini Log - Dragomer obveščeni o vsem, kar se dogaja na področju staranja in medgeneracijskega sožitja. Pogovarjali smo se o vzpostaviti učinkovitega sistema informiranja, ki bo doseglo vse starostne skupine; informacije posredujemo na krajih, ki jih starejši pogosto obiskujejo - zdravstvena ambulanta, lekarna in druga krajevna središča. Socialno izoliranim starejšim ljudem posredujemo informacije osebno po telefonu ali z obiskom na domu, informiramo pa tudi preko lokalnih radijev, časopisov in s tiskanimi gradivi, ki jih pošljemo po gospodinjstvih. V tiskanih sporočilih na občinskih tablah, zloženkah, uradnih obrazcih in v drugih besedilih uporabljamo večje črke, glavne misli pa so poudarjene z jasnim in krepkim tiskom. Pri sporočanju uporabljamo preproste, znane besede v kratkih in nezapletenih stavkih. Informacije pošiljamo tudi elektronsko preko občinskih in drugih spletnih strani in poleg obveščanja o aktualnem dogajanju spregovorimo tudi o pomembnih strokovnih temah o starosti.

Lokalna akcijska skupina bo v naslednjih mesecih pričela z uresničevanjem komunikacijskega načrta, ki nastal na srečanju. PODAJ ROKO je projekt Občine Log Dragomer, ki je uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt se izvaja s temeljnim namenom izboljšati kakovost življenja starejših na svojem domu ter olajšati starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so pomembne za urejanje življenja v starosti.

V okviru projekta bomo izvajali številne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših v občini; med drugimi bomo septembra 2021 vzpostavili informacijsko točko »Pisarna za starejše«, organizirali različne delavnice, usposabljali prostovoljce, nudili podporo neformalnim oskrbovalcem itd.

Partnerji projekta: Občina Log - Dragomer, Društvo upokojencev Log, Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, Osnovna šola Log - Dragomer, Inštitut Antona Trstenjaka

Trajanje projekta: Avgust 2020 - Junij 2023

 

 

Projekt TAAFE (naproti starosti prijazni skupnosti na območju Alp), ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj prek programa Interreg Alpine Space, povezuje pet lokalnih skupnosti v alpskem prostoru, ki so svoje aktivnosti usmerile v starostno prijazno skupnost. Navdih za projekt prihaja iz globalnega gibanja Starosti prijazna mesta in skupnosti, ki ga je začela Svetovna zdravstvena organizacija (SZO).

 

Sodelavci z Inštituta Antona Trstenjaka v teh dneh sodelujemo na mednarodni konferenci o oskrbi, ki jo organizirata Skupina za trajnostno oskrbo Univerze v Sheffieldu (Sustainable care team, University of Sheffield) in Svet za ekonomske in socialne raziskave (Economic and social research council). Virtualna konferenca, ki poteka med 12. in 30. aprilom gosti številne univerzitetne profesorje in raziskovalce, ki se znanstveno ukvarjajo z izzivi oskrbovalcev in skupaj iščejo rešitve za lažje in boljše oskrbovanje. Teme, ki jih odpira konferenca so med drugim: trajen in vzdžen sistem oskrbe, dobrobit oskrbovalca, neenakost oskrbe, oskrbovalni odnos, oskrbovalcem prijazna delovna mesta, povezava med podporo delodajalca in dobrim počutjem oskrbovalca, iskanje ravnovesja med poklicnim delom in oskrbovanjem, tehnološke rešitve ter etične dileme pri oskrbovanju.

Naša sodelavka Ana Ramovš je na konferenci predstavila metodo skupinskega socialnega učenja, ki jo je s svojo skupino razvil predstojnik Inštituta, prof. dr. Jože Ramovš. Metodo uporabljamo na naših tečajih za neformalne oskrbovalce, ki jih izvajamo širom celotne Slovenije. Več o tečajih si lahko preberete na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/projekti/39.html?sub=2081

Inštitut je na konferenci sodeloval še z enim prispevkom. V sklopu predavanj z naslovom Vzdržen sistem oskrbe doma (Sustainable care at home) smo predstavili vlogo in izkušnje družinskih oskrbovalk v Sloveniji. Raziskovalna ekipa Inštituta je prispevek pripravila na podlagi preliminarnih rezultatov raziskave Ženske, moški in oskrba. Za več podatkov o raziskavi lahko pišete na ana.ramovs@iat.si.

Več o konferenci pa lahko preberete na http://circle.group.shef.ac.uk/sustainable-care-conference-2021-2/, kjer poleg povzetkov predavanj najdete tudi posnetke prvega tedna predavanj.

vse novice »

Pretekli dogodki

vsi dogodki »

POSODOBLJENA NAVODILA V ZVEZI S COVIDOM -19

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo v skladu z novimi spoznanji in priporočili posodobili navodila: Kako skrbeti za nekoga, ki je zbolel za covidom-19 in Kako naj ravnam, če zbolim. Hkrati smo za vas zbrali nekaj informacij o cepljenju.

Prispevke lahko skupaj z odgovori na druga oskrbovalna vprašanja preberete na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/vprasanja/

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBČINE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

Programa sofinancira:

PPA za 3: Preprečevanje škodljive rabe alkohola v tretjem življenjskem obdobju

Program sofinancira:

logotip Ministerstvo za zdravje

Več informacij -->

 T.A.A.F.E. - Naproti starosti prijaznim skupnostim na področju Alp

Mednarodni projekt partnerskih organizacij in občin iz Italije, Švice, Francije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Projekt poteka v okviru:

logo TAAFE

 Več o delu na projektu -->

Projekt: Na kmetijo!

      logotip Na kmetijo

logotip Na kmetijo

Več o delu na projektu -->

Medgeneracijski razvojni program Krekovo središče 2 in Z roko v roki

Oba projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2)

logotip LAS

Več o delu na projektih -->

Erasmus + projekt SHES Ekonomija delitve za starejše

Več o delu na projektu -->

Erasmus+ projekt Neaktivnost ne pride v poštev (Inactivity is not an option)

Več o delu na projektu --> 

Projekt POVEZANI V ČASU COVID-19

Projekt sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več o delu na projektu -->

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Človek vse življenje šele postaja to, kar je - osebnost.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje