English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

V sredo 8.7.2020 smo v Krekovem središču v Komendi, zunanji enoti Inštituta, gostili srečanje skupine svojcev iz Kočevja: Dolga, Šalka vas in Predgrad. Predstavili in razkazali smo jim Krekovo središče, fizioterapija Reven, s katero sodelujemo v okviru projekta LAS, pa je posebej za udeležence izvedla delavnico: Dobra drža za dobro oskrbovanje. Na koncu so si skupine svojcev, v krogu, izmenjale svoje izkušnje.

                                        

15.junij je svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi. Na inštitutu nadaljujemo  s preventivnim programom in izvajanjem aktivnosti usmerjenih v večanje varnosti starejših.

 

VKLJUČITE SE V PROGRAM ZA VEČANJE VARNOSTI STAREJŠIH

1. Vabljeni na PREVENTIVNE DELAVNICE, na katerih bomo obravnavali naslednje teme:
• Doživljanje starejšega človeka in komunikacija, ko so odnosi težavni;
• Skrb za varnost izven doma (sodelujejo tudi strokovnjaki iz policijske uprave);
• Zagovorništvo in pravni vidiki varnosti starejših.


»Delavnice so mi bile zelo všeč. Slišala in doživela sem veliko novega – kaj se lahko dogaja s starostniki, kako se jim približati na lepši način, kako se odzivati v primerih nasilja ter kako iskati več pozitivnega v drugih ljudeh, tudi kadar je težko.« (Udeleženka delavnic)

 

 

V sklopu projekta LAS deluje Krekovo središče v Komendi v okviru katerega poteka tudi dnevno bivanje za starejše. Po tem, ko je bilo bivanje prehodno odprto po skrajšanem času, pa s ponedeljkom 1.6. ponovno začenja delovati v svojem polnem obsegu od 9.00 do 15.00.
Dnevno bivanje je namenjeno predvsem preživljanju časa v dobri družbi, ohranjanju dobrih sosedskih odnosov in skrbi za kakovostno staranje.
Vabljeni vsi, ki zaradi zaposlenosti svojcev potrebujete družbo kot tisti, ki želite kvalitetnejše preživljati prosti čas ter ostati povezani s sosesko.

Veriga zdrži toliko, kakor njen najšibkejši člen – to dejstvo iz sveta mrtve tehnike radi uporabimo tudi za človeško skupnost, za družino in druge skupine. Da to drži, potrjuje tudi sedanja pandemija nove viroze, ko obolevajo in umirajo predvsem ranljivejši starejši ljudje in kronični bolniki, tok sodelovanja v družbi se je upočasnil na večmetrsko valovno dolžino in postali stiki med ljudmi odvisni od tehničnih posrednikov.

 

vse novice »

Pretekli dogodki

                                                                                                             

                                                                                           

1. in 2. Julij je v okviru projekta TAAFE potekala virtualna mednarodna delavnica s predstavniki 5 občin iz Avstrije, Francije, Italije, Nemčije in Slovenije.


Vsako občino je predstavljala ožja skupina (trojka), ki bo vodila delo na lokalni ravni, v njej pa so predstavnik občinske uprave, starejša oseba in metodološki strokovnjak.
Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je, skupaj z Univerzo v Grenoblu, odgovoren za razvoj modela in usposabljanje, zato smo delavnico tudi organizirali in povezovali.

19. Junija  smo v okviru projekta Na kmetijo!, skupaj s skupino starejših oseb obiskali ekološko turistično kmetijo Matk v Logarski dolini.

Gostiteljica nam je predstavila razvoj te kmetije in njeno dolgo zgodovino. Razkazala nam je objekte, nastanitvene zmožnosti in domače živali. Ob kosilu smo preizkusili tudi njihov sladoled iz kozjega mleka.

Po kosilu smo se z udeleženci pogovorili o vtisih in njihovih pogledih na bivanje starejših na kmetiji; izpolnili so vprašalnik in sodelovali v poizvedni skupini.

 

 

 

V okviru  projekta Na kmetijo! smo  skupaj s skupino starejših oseb obiskali Ekološko kmetijo Korenika v Šalovcih v Prekmurju.

Gostitelji so nam  predstavili razvoj te kmetije, ki je organizirana kot socialno podjetje, ki zaposluje težje zaposljive in druge ranljive skupine, zgodovino razvoja teh dejavnosti, nam razkazali objekte, zeliščni vrt ter domače živali.

 
Po kosilu smo se z udeleženci pogovorili o vtisih in njihovih pogledih na bivanje starejših na  kmetiji; izpolnili so vprašalnik in sodelovali v poizvedni skupini.

vsi dogodki »

Integrirana dolgotrajna oskrba

Na inštitutu smo izdali novo knjigo. Več o knjigi

T.A.A.F.E. - Naproti starosti prijaznim skupnostim na področju Alp

Gre za mednarodni projekt partnerskih organizacij in občin iz Italije, Švice, Francije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. 

Klikni za več informacij


                   

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo novembra 2019, skupaj s projektnimi partnerji, pričeli s projektom NA KMETIJO! 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 Klikni za več informacij!

 

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Projekt Krekovo središče 2

 

Klikni za več informacij

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBIČNE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

 

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

 

Programa sofinancira:

Logo

 

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Človek vse življenje šele postaja to, kar je - osebnost.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje