English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

1. oktober je za mednarodni dan starejših razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990. Ker letošnje leto poteka v znamenju pandemije covida-19, se nanjo letos navezuje tudi glavna tema: Ali se zaradi pandemije kaj drugače spopadamo z vprašanjem starosti in staranja?

V mednarodnem projektu SHES - delitvena ekonomija za starejše - smo zaključili drugi sklop in objavili poročilo raziskave o poznavanju in naklonjenosti starejših do delitvene ekonomije. Poročilo je v dveh delih - anketa in poizvedna skupina, s klikom na povezavo lahko preberet več. Projekt in dosedanje ugotovitve bomo predstavili tudi na konferenci "Ljudje in okolje", ki bo 7. oktobra 2020 na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani. 

 

Janez Cigler Kralj, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je 28. septembra 2020 obiskal Krekovo središče v Komendi, ki je razvojna enota Inštituta Antona Trstenjaka za skupnostne programe. Srečal se je z udeleženci dnevnega bivanja in na kratko predstavil svoj pogled na Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je sedaj v javni razpravi. Minister se zavzema za bolj socialno naravnan zakon, za deinstitucionalizacijo in integrirano oskrbo. Zaveda se, da bo najtrši oreh zagotavljanje finančne vzdržnosti sistema.

 Ministru je bilo predstavljeno delo Krekovega središča. Za njegovo delovanje in za razvoj programov v skupnosti, se je minister Inštitutu zahvalil.

V letošnjem septembru je v javni razpravi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi v Sloveniji. Ne prvič. Ko so evropske države po letu 1990 vzpostavljale ta nujno potrebni finančni in organizacijski sistem socialne varnosti, so zakon o dolgotrajni oskrbi obljubljale tudi slovenske vlade. Nekatere so ga poskušale pripraviti do parlamentarne obravnave, ni pa jim to uspelo. Upamo, da bo tokrat. Vsi državljani smo ob staranju prebivalstva živo zainteresirani za učinkovit sistem pomoči vsakomur, ki postane zaradi starosti, kronične bolezni ali invalidnosti odvisen od pomoči drugih pri opravljanju vsakdanjih opravil – ta naloga nas povezuje še bolj osebno kakor naravne ujme, kjer dobro sodelujemo. Skupini napor politike in uprave, stroke in civilne družbe lahko v javni razpravi izpopolni dobre rešitve v sedanjem predlogu zakona. Če se bo to zgodilo, bomo v naslednjih letih na tem področju začeli dohitevati evropske sosede.

Kaj so kvalitetne rešitve sedanjega predloga zakona o dolgotrajni oskrbi v Sloveniji in kaj bo treba v javni razpravi dodelati? Poglejmo tri ključne.

V torek, 8. septembra je na Inštituta Antona Trstenjaka potekala seja upravnega odbora Konzorcija 17, v katerem se vključene občine in stroka povezujejo zato, da bi v lokalnih skupnostih vpeljali mrežo programov integrirane dolgotrajne oskrbe in s tem svojim občanom zagotovile boljši jutri.

vse novice »

Pretekli dogodki

V petek, 28.8.2020 smo v okviru projekta Na kmetijo! obiskali gospodinjsko skupnost za starejše v Davči, v kateri trenutno biva šest žensk.Njen ustanovitelj Peter Prezelj nam je predstavil način življenja v skupnosti, njeno zgodovino ter razkazal pripadajoče objekte.

Izvedli smo tudi poizvedno skupino, v okviru katere smo z udeleženkami razpravljali o dnevnem in celodnevnem bivanju na kmetiji, ter o možnostih in pogojih za razvoj socialnega varstva starejših na kmetijah kot obliki dopolnilne dejavnosti v Sloveniji.

                                                                                                             

                                                                                           

1. in 2. Julij je v okviru projekta TAAFE potekala virtualna mednarodna delavnica s predstavniki 5 občin iz Avstrije, Francije, Italije, Nemčije in Slovenije.


Vsako občino je predstavljala ožja skupina (trojka), ki bo vodila delo na lokalni ravni, v njej pa so predstavnik občinske uprave, starejša oseba in metodološki strokovnjak.
Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je, skupaj z Univerzo v Grenoblu, odgovoren za razvoj modela in usposabljanje, zato smo delavnico tudi organizirali in povezovali.

19. Junija  smo v okviru projekta Na kmetijo!, skupaj s skupino starejših oseb obiskali ekološko turistično kmetijo Matk v Logarski dolini.

Gostiteljica nam je predstavila razvoj te kmetije in njeno dolgo zgodovino. Razkazala nam je objekte, nastanitvene zmožnosti in domače živali. Ob kosilu smo preizkusili tudi njihov sladoled iz kozjega mleka.

Po kosilu smo se z udeleženci pogovorili o vtisih in njihovih pogledih na bivanje starejših na kmetiji; izpolnili so vprašalnik in sodelovali v poizvedni skupini.

 

vsi dogodki »

Integrirana dolgotrajna oskrba

 6. OKTOBER – EVROPSKI DAN NEFORMALNIH OSKRBOVALCEV

 

 Na Inštitutu Antona Trstenjaka vam nudimo podporo in informacije o tem, kako doma bolje ter lažje oskrbovati starejšega svojca.

Obiščite nas na bit.ly/oskrbovalec,

pridružite se nam na  FB strani z imenom Družinski oskrbovalci ali pa

za nasvet pokličite 064/299-599.

 

Na inštitutu smo izdali novo knjigo. Več o knjigi

T.A.A.F.E. - Naproti starosti prijaznim skupnostim na področju Alp

Gre za mednarodni projekt partnerskih organizacij in občin iz Italije, Švice, Francije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. 

Klikni za več informacij


                   

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo novembra 2019, skupaj s projektnimi partnerji, pričeli s projektom NA KMETIJO! 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 Klikni za več informacij!

 

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Projekt Krekovo središče 2

 

Klikni za več informacij

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBIČNE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

 

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

 

Programa sofinancira:

Logo

 

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Sreča je srečanje s samim seboj.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje