English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

Evropska komisija je 27. januarja predstavila zeleno knjigo o staranju, s katero se je pričela široka razprava o politiki glede izzivov in priložnosti starajoče se družbe v Evropi.

 

Dragi starejši in njihovi svojci!

Glede na to, da se je število okužb nekoliko znižalo in so se ukrepi z odlokom vlade objavljeni v Uradnem listu 11.2.2021 nekoliko razrahljali, bi nekateri najraje hitro opravili vse zamujeno, nekateri pa skoraj s strahom čakate doma. Resnica je verjetno nekje vmes: razloga ni niti za preveliko veselje niti za preveliko skrb.

 

Kljub temu, da odlok omogoča srečevanje do 10 ljudi, vas na Inštitutu Antona Trstenjaka pozivamo k previdnosti. Starejši, bolniki in njihovi svojci ste za virus bolj ranljivi. In glede na to, da ste vzdržali že dolgo časa, bi bilo škoda, da sedaj – ko že imamo cepivo in se nam s pomladno-poletnimi meseci obeta realnejša možnost za poživitev stikov v živo – to po neumnem zapravite. Če se srečujete v skupini, vas spodbujamo, da zaenkrat nadaljujete s srečanji na daljavo. Obiske (tudi sorodnikov s katerimi niste stalno v stiku) omejite na najnujnejše in se namesto obiska doma raje skupaj odpravite na sprehod. Izogibajte se nakupovalnim središčem, na pošto, banko in v trgovino pa raje pošljite mlajše družinske člane. Če po opravkih odidete sami, pa nosite zaščitno masko in si po prihodu domov temeljito umijte ali razkužite roke.

 

V kolikor pogrešate srečevanje v živo, se (če je le možno) dogovorite za sprehod ali srečanje na prostem. Pred nami je kar nekaj lepih dni in sprehod z malo razdalje ter maskami na obrazu je lahko prijetna in varna tedenska oblika srečanja. Dobra praksa nekaterih starejših in njihovih svojcev je, da pridejo do vrat, si si tam iz praga, na varni razdalji pomahajo, izmenjajo nekaj besed. Drug drugemu lahko pomagate tudi tako, da do vrat prinesete stvari, ki jih nekdo potrebuje ali se v skupini (če ste še povezani) slišite in si na varen način izmenjate pripomočke, ki jih morda potrebujete. 

 

Vsekakor pa naj vztrajanje virusa med nami in podatki o novih različicah ne bodo razlog za to, da bi se povsem ustavili. Življenje teče naprej v vsej svoji lepoti. Vse toplejše sonce nas vabi na zrak, kjer se lahko z nameščeno masko srečamo tudi s prijatelji in znanci. Tudi če nas otroci in vnuki ne morejo obiskati doma, jih lahko pokličemo po telefonu. Sprehodimo se lahko po razstavah na prostem, si od zunaj ogledamo prelepe slovenske gradove ali obiščemo kakšno naravno znamenitost. Z redno telovadbo si lahko (kot se lahko spomnite iz obdobja pred covidom-19) okrepimo ravnotežje in smo varnejši pred paci… in mogoče je ravno sedaj, ko čakamo na pomlad, izvrstna priložnost da začnemo spet redno delati vaje za preprečevanje padcev. Če pritisnete na to povezavo https://youtu.be/IpU4uGU2B44 jih lahko delate skupaj z Marto, Vero in Tonetom. Poleg tega se bo kmalu začelo delo na vrtu in njivah. Doma nas čakajo stvari, da jih naredimo. Mogoče kakšna knjiga, da jo preberemo.

 

Življenje nam tudi v spremenjenih razmerah ponuja veliko stvari. In če bomo delali preudarno, ni razloga niti za pretirano skrb niti za hromeč strah niti za obup. Srečno!

 

Ana Ramovš v imenu ekipe Inštituta Antona Trstenjaka

Konec 2020 smo na inštitutu začeli s projektom Neaktivnost ne pride v
poštev, s katerim bomo spodbujali starejše k aktivnemu vključevanju v
družbo, prostovoljstvu in medsebojni pomoči. V projektnem partnerstvu
so poleg nas še partnerske organizacije iz Hrvaške, Italije in
Madžarske. Inštitut bo sodeloval predvsem s svojim znanjem in izkušnjami
na področju aktivnega in zdravega staranja ter usposabljanja prostovoljcev.

Projekt bo trajal do oktobra 2022, financiran pa je iz programa Erasmus+.

Franklova logoterapija lahko zelo pomaga pri poklicnem ali družinskem delu s starimi ljudmi, tako pri oskrbovanju in negi v bolezni in onemoglosti kakor pri prizadevanju za kakovostno, zdravo in dostojanstveno staranje ali pri skrbi za lepše sožitje med starejšimi in mlajšimi. Posebej ustrezna so ta spoznanja za čas večjih stisk, kakršna je epidemija covida-19, in za okrevanje po njej.

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje o tem organizira 2-dnevne spletne seminarje. Vodila jih bosta prof. dr. Jože Ramovš, logoterapevt s 4-letno specializacijo pri dr. Elisabeth Lukas, učenec Viktorja Frankla in Antona Trstenjaka ter univ. dipl. psiholog Alen Sajtl.

 

Seminar bo potekal 2 dneva po 5 ur.

Prvi seminar - ob četrtkih:

  • 18. 2. 2021 in 4. 3. 2021 od 15:00 do 20:00

Drugi seminar – ob sobotah:

  • 20. 2. 2021 in 6. 3. 2021 od 9:00 do 14:00 

Cena 2-dnevnega spletnega seminarja je 40 EUR, kar vključuje tudi knjigo Elisabeth Lukas - Vse se uglasi in izpolni, ki jo prejmete pred začetkom seminarja.

 

  Informacije in prijave:

  • info@iat.si
  • tel.:01/433-93-01
  • naslov: Resljeva 11, Ljubljana.
Na Inštitutu Antona Trstenjaka imamo za vse, ki nekoga oskrbujete, odprto telefonsko številko 064 / 299-599. Od januarja dalje telefon obratuje vse dni v tednu, torej od ponedeljka do nedelje med 8. in 20. uro.

Na nas se lahko obrnete, če potrebujete pomoč, podporo ali informacije o tem, kako doma bolje ter lažje oskrbovati starejšega svojca - torej, če vas zanimajo: možne oblike pomoči, kako se pogovarjati s svojcem, tudi če je težaven, kako reševati konflikte, kako prilagoditi stanovanje, kako ob tem pomembnem, a težkem delu ne izgoreti, kako skrbeti za starejšega svojca, ki je zbolel za covid-19 in drugo.

vse novice »

Pretekli dogodki

 

Od 22.11. do 20.12.2020 je na Facebook strani @Družinski oskrbovalci potrekala nagradna igra. Tri zmagovalke so si priigrale knjigo dr. Jožeta Ramovša, Sožitje v družini. Za to jim iskreno čestitamo!

Tekom nagradne igre smo v odgovor na vprašanje: Kaj za vas pomeni skrbeti za vašega bližnjega? Kaj dobrega ali lepega vam pri tem pride na misel? prejeli šest lepih zgodb. Vabljeni, da jih preberete! Za povezavo do zgodb kliknite tukaj.

Odgovor v oSožitje v družini

17.12.2020 smo imeli spletno predavanje prof. Jožeta Ramovša: PRAZNOVANJE JE SRCE DRUŽINSKEGA VZDUŠJA

Praznovanje potrebuje posameznik.
Praznovanje potrebuje človeška skupina.
Družina, ki ne praznuje, postaja čedalje slabše skupno bivališče vse bolj nezadovoljnih posameznikov.
Ko družina praznuje, vstopata bogastvo življenja in človeške izkušnje vsakega od njih k vsem drugim.
Na praznik se družinsko bogastvo množi in deli, v delavnikih pa se samo seštevajo in odštevajo posamezni uspehi.
Praznovanje potrebuje široka človeška skupnost.
Praznovanje je bilo, je in bo nepogrešljiva pot, da postajam in ostajam človeški med ljudmi.
Praznik je pogoj za polnost življenja.
Jože in Ksenija Ramovš, Praznovanje

Predavanje je poslušalo več kot 50 udeležencev. Odziv je bil zelo dober. Poslušalcem in vsem ostalim želimo čibmoljše družinsko sožitje in lep prazničen čas!

Povezavo do predavanja najdete na https://youtu.be/2axmdXGPH-8

Predavanje je del projekta Krekovo središče 2.

logotipi Krekovo središče

Vabilo na predavanja in naslovi predavanj:

staranje brez nasilja

Hvala vsem za dober odziv na predavanja. V nekaj dneh bodo na strani Staranje brez nasilja dosegljivi tudi izročki.

Ostanite z nami. Ostanite varni in povezani na blizu ali na daleč!

vsi dogodki »

POSODOBLJENA NAVODILA COVID-19

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo v skladu z novimi spoznanji in priporočili posodobili navodila: Kako skrbeti za nekoga, ki je zbolel za covid-19 in Kako naj ravnam, če zbolim. Hkrati smo za vas zbrali nekaj informacij o cepljenju.

Prispevke lahko skupaj z odgovori na druga oskrbovalna vprašanja preberete na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/vprasanja/

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBČINE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

Programa sofinancira:

PPA za 3: Preprečevanje škodljive rabe alkohola v tretjem življenjskem obdobju

Program sofinancira:

logotip Ministerstvo za zdravje

Več informacij -->

 T.A.A.F.E. - Naproti starosti prijaznim skupnostim na področju Alp

Mednarodni projekt partnerskih organizacij in občin iz Italije, Švice, Francije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Projekt poteka v okviru:

logo TAAFE

 Več o delu na projektu -->

Projekt: Na kmetijo!

      logotip Na kmetijo

logotip Na kmetijo

Več o delu na projektu -->

Medgeneracijski razvojni program Krekovo središče 2

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2)

logotip LAS

Več o delu na projektu -->

Erasmus + projekt SHES Ekonomija delitve za starejše

Več o delu na projektu -->

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Človek vse življenje šele postaja to, kar je - osebnost.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje