English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

V četrtek, 13. junija, je v Komendi potekala slovesnost ob zaključku projekta LAS Za mesto in vas ˝Krekovo lokalno središče za severozahodno ljubljansko regijo˝ in otvoritev KREKOVEGA SREDIŠČA – poslovne enote Inštituta Antona Trstenjaka. V prvem delu so goste nagovorili direktorica Inštituta, mag. Ksenije Ramovš, projektna vodja v Zavodu Medgeneracijsko središče Komenda, ga. Viktorija Drolec, vodja projekta LAS, mag. Roman Medved in mag. Grega Kordež iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vsi so v svojih govorih izpostavili izzive, povezane s staranjem prebivalstva in pomanjkanjem medgeneracijske solidarnosti ter z navdušenjem pozdravili razvojno in socialno naravnanost Krekovega središča. V drugem delu je prof. dr. Jože Ramovš predstavil programe Krekovega središča, udeleženci programov pa svoje lastne izkušnje in doživljanje Krekovega središča. Sledilo je še neformalno druženje ob dobri hrani in pijači, ter voden ogled hiše Krekovo središče.

 

 

 

V sredo, 12. junija, smo se prostovoljci iz ljubljanskega medgeneracijskega društva, skupaj z gosti iz drugih medgeneracijskih društev, že tradicionalno zbrali na srečanju v Mostecu. Srečanje je otvoril moški pevski zbor KUD Otona Župančiča Sora, pod vodstvom zborovodje in predsednika društva Klemena Jerinca. Posebnost letošnjega srečanja je bila v tem, da so prostovoljci, v okviru širiteljskega programa Domoljubje,  razmišljali o osebi ali stvari iz njihovega kraja, ki jih je doživljajsko obogatila. Ljubljanska bralna skupina je predstavila Slovensko filharmonijo, prostovoljec Branko pa je z nami delil svoje znanje o sliki ˝Koncil slovenske glasbe˝, ki visi v Mali dvorani. Prostovoljka Marija nam je čudovito orisala Fužine in ˝fužinske slapove˝.  Prostovoljci iz medgeneracijskega društva Ribnica so si za predstavitev izbrali rojaka doktorja Janeza Oražma. Predstavitev njegove biografije so popestrili s predstavitvijo medicinskih pripomočkov iz njegovega časa. Na srečanju so se nam pridružili tudi prostovoljci iz Srednje Vegove šole, ki so sodelovali tako pri organizaciji dogodka in se spontano vključili v program s predstavitvijo elektrotehnike.  Vse predstavitve so bile izjemno zanimive in vsi smo se naučili nekaj novega! Druženje smo nadaljevali ob dobri glasbi in hrani, ter se poslovili v upanju, da se naslednje leto spet srečamo!

V torek, 14. maja ob 14:30, smo na Vegovi srednji šoli v prijetnem vzdušju proslavili uspešen zaključek programa, v katerem se družabniški pari dijakov in starejših ob uporabi sodobne IKT, večinoma pametnih telefonov, spoznavajo tudi v medgeneracijskem odnosu. V letošnjem šolskem letu je v programu sodelovala že enajsta generacija dijakov.

Srečanja so se udeležili tako mladi kot starejši udeleženci programa, izvajalki programa iz Inštituta Antona Trstenjaka – Ajda Svetelšek in Marta Ramovš, koordinator programa profesor Silvan Pipan iz Srednje Vegove šole ter ravnatelj Srednje Vegove šole, dr. Uroš Breskvar. Tako predstavniki mlade generacije učiteljev uporabe IKT, kot starejše generacije učencev uporabe IKT, Inštituta ter šole, so na srečanju izrazili zadovoljstvo z vsebino in učinki programa.

Medgeneracijski program smo začeli v jeseni 2018. Mlajši udeleženci so se v okviru seminarjev in delavnic učili pozitivne komunikacije ter razumevanja starejše generacije, starejši udeleženci pa pozitivne komunikacije ter razumevanja mlajše generacije. Pari, ki so se formirali po lastnih vzajemnih izbirah, so se kasneje ob tedenskem srečevanju povezali v prostovoljskem medgeneracijskem odnosu, ob katerem je dijak pridobil pozitivno izkušnjo poučevanja, starejša oseba pa koristno sodobno tehnološko-informacijsko znanje. Posebno zadovoljstvo s pridobljenim znanjem starejši udeleženci pripisujejo predvsem individualiziranemu učenju, ki omogoča vsakemu posamezniku prilagojeno učenje.

Dijaki so poskrbeli za odlične glasbene in pesniške točke in nam predstavili svoje talente. Zahvaljujemo se Gregorju Boletu, Timu Zajcu Petriču, Alenu Premku, Igorju Zevniku, Mihi Svečaku in Davidu Zindoviću. V nadaljevanju predstavljamo pesem Davida Zindovića v celoti.

 

ODA MODROSTI

 

Lahko se uči,
vsakogar um,
ni pogumen tisti,
ki pije le rum.

Razvoj se razvija,
kmalu čudna je vsaka ropotija,
a ko želja željo spodbudi,
brskamo po spletu hitreje,
kakor preštejemo do tri.

To, da mularija ni prfoks,
je kvečjem le paradoks.
Prostovoljec ni vsak,
ključen je v življenju,
tak korak.

Čemu bi sedeli doma,
če nas čaka znanja poln svet,
gora za povzpet,
modrosti pesem za zapet.

Seveda brez organizacije,
se ne pride do destinacije,
zato hvala profesor in inštitut,
nadaljnjemu znanju, salut!

Naj bo to miška,
telefon ali tastatura,
vsakdo ve,
da prostovoljec rastura.

 

Tudi v letošnjem letu je Inštitut Antona Trstenjaka sodeloval v programu HOPE Exchange, ki je namenjen izmenjavi zdravstvenih strokovnjakov med evropskimi državami. Tokrat je bila tema 'Z dokazi podprto odločanje v zdravstvu'. Srečanje je bilo organizirano v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana.

 

V občini Železniki smo 27.02.19 uspešno zaključili tečaj za svojce in druge neformalne oskrbovalce, ki doma oskrbujejo starejšega svojca. Na zadnjem srečanju smo ustanovili skupino svojcev, ki se bo še naprej srečevala vsako drugo sredo v mesecu ob 19h. Občina Železniki bo še naprej prijazno odstopila prostor, ekipa Inštituta Antona Trstenjaka pa bo poskrbela za usposabljanje voditeljev skupine, potrebno gradivo in bila v pomoč ter vzpodbudo celotni skupini.

vse novice »

Pretekli dogodki

 
V drugi polovici življenja, ko telesne in duševne moči upadajo, lahko rastejo samo duhovne zmožnosti notranje svobode in osebnega zorenja - z njimi pa kljubovalna moč duha, ki zmore premagovati težave in stiske. Moč lastnega duha in veščine za lepše sožitje so največja naložba za dneve bolezni in pešanja, uči Franklova logoterapija.

Seminar vodi prof. dr. Jože Ramovš, logoterapevt s sepcializacijo pri dr. Jože Ramovš, logoterapevt s specializacijo pri dr. Elisabeth Lukas, učenec Viktorja Frankla in Antona Trstenjaka.

Obseg: 3-krat po 3 šolske ure

Cena: 60 EUR (vključn DDV in literatura
 
Seminar bo potekal predvidoma spomladi 2019, vendar termin še ni znan.
O tečaju

Tudi vi brezplačno najmanj pet ur tedensko ali pa celo stalno oskrbujete in negujete starejšega soseda, prijatelja, svojca – ata, mamo, moža, ženo, taščo, tasta, babico itd.? Ali pa se bo to zgodilo v kratkem?

Domači, ki skrbite za starejše svojce sami ali s tujo pomočjo, opravljate NENADOMESTLJIVO a tudi NAPORNO in ZAHTEVNO delo.

Zato smo na Inštitutu Antona Trstenjaka razvili tečaj za družinske in druge neformalne oskrbovalce®, na katerem skupaj s krajevnimi strokovnjaki nudimo INFORMACIJE in VEŠČINE, ki jih družinski oskrbovalci po navadi najbolj potrebujete pri oskrbi starejšega družinskega člana. Med drugim obdelamo vsebine kot so komunikacija, nega, skrb zase (zaščita pred izgorelostjo), morebitni odhod svojca v dom, umiranje in žalovanje ipd. Pomemben element tečaja je IZMENJAVA IZKUŠENJ med udeleženci, saj je dokazano, da odrasli ljudje najlažje učimo iz pozitivnih izkušenj.


Potek tečaja

Tečaj sestavlja 10 zaporednih srečanj, ki potekajo tedensko po dve uri in pol v skupini od 15 do 25 udeležencev.

V Ljubljani se bo nov tečaj začel v začetku aprila.

Tečaj je za udeležence BREZPLAČEN, število mest je omejeno.

Obvezna je prijava. Pokličite na: 01 433 93 01 ali pišite na mail: info@inst-antonatrstenjaka.si

 

V okviru porjekta Krekovo središče bomo izvedli usposabljanje prostovoljcev širiteljev - tokrat v Mengšu.

Za kakšno prostovoljstvo gre?

Na IAT razvijamo nematerialno prostovoljstvo na področju medosebnega odnosa, pri katerem smo vsi učitelji in vsi učenci - drug drugega bogatimo. Prostovoljec se odloči, da bo uro na teden posvetil druženju s starejšimi ljudmi - po navadi v manjši skupini, ki jo praviloma vodita dva prostovoljca skupaj (lahko pa jo vodi nekdo tudi sam). Skupina je prostor za osebni pogovor, za prijetno druženje in prijateljstva, preprečevanje osamljenosti, pa tudi za skrb za zdravje. Skupina namreč dela tudi po enem od širiteljkih programov kot so: preprečevanje padcev v starosti (tam izvemo in poskrbimo, da preprečujemo padce, ki so pri starih ljudjeh tako pogosti, včasih žal tudi usodni), bralni dnevnik, varno staranje ipd.

Je ta novica v tebi zbudila željo po takšnem prostovoljskem udejstvovanju? Poskusi!

Za dodatne informacije in prijavo pokliči na tel. 01 433 93 01 ali piši na elektronski naslov info@inst-antonatrstenjaka.si.

Začeli bomo v sredini marca, število mest je omejeno.

Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2).

vsi dogodki »

Dobro je biti človek

V novi izdaji izšla knjiga Antona Trstenjaka Dobro je biti človek. Več o knjigi

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Projekt Krekovo središče

 

Klikni za več informacij

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBIČNE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

 

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

 

Programa sofinancira:

Logo

 

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Za človeka gre!
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje