English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice

Tudi v poletnih mesecih smo bili v Krekovem središču v Komendi zelo delovni, saj smo ob četrtkih zjutraj redno telovadili, organizirali smo nekaj delavnic, predvsem pa smo ponosni, da nam je uspelo izvesti tudi dve usposabljanji za izobraževanja, ki jih bomo izvajali v jesenskih mesecih. V ponedeljek 23. in v torek 24. avgusta smo izvedli usposabljanje za mlade inštruktorje, ki bodo jeseni starejše učili napredne rabe informacijsko komunikacijske tehnologije. Starejši se bodo tako lahko naučili kako varno uporabljati internet, se naročati na razne zdravstvene storitve, kako uporabljati socialna omrežja, ter kako naročati preko spleta. Mladi bodo starejše naučili tudi uporabe mobilnih telefonov, ter ostalih informacijsko komunikacijskih naprav, pri uporabi katerih bodo starejši potrebovali pomoč. Verjamemo pa, da pomoč in učenje ne bo prihajalo le s strani mladih, ampak bodo tudi starejši na mlajše prenesli pomembne veščine in znanja, tako da bo izkušnja učenja ob uporabi IKT tehnologij res medgeneracijska!

Zadnja dva avgustovska dneva smo v Krekovem središču izkoristili za strokovno usposabljanje mentorjev za medgeneracijski prenos kulturne dediščine. Zainteresirane starejše smo pridobili že na predhodnih delavnicah za prenos kulturne dediščine, na usposabljanju pa jim je strokovna ekipa Inštituta Antona Trstenjaka, ter strokovna sodelavka Zavoda medgeneracijsko središče Komenda, na čelu s predstojnikom inštituta dr. Jožetom Ramovšem, predstavila metode prenosa znanja na mlajšo generacijo, pogovarjali smo se tudi o specifikah mlajše generacije, delovni etiki ter načinu prenosa domovinske in lokalne zavesti mlajšim generacijam. Starejši so predstavili in si izbrali katere običaje, igre, osebe oz. dogodke bodo predstavili mlajši generaciji, ter skupaj z voditelji usposabljanja naredili načrt prenosa znanj in veščin na mlajšo generacijo.

Jeseni bomo v okviru projekta Z roko v roki pričeli z učenjem napredne rabe IKT za starejše, v sodelovanju z Osnovno šolo Komenda Moste pa bomo organizirali delavnice za prenos kulturne dediščine, v okviru katerih bodo starejši, ki so se v zadnjih avgustovskih dneh usposabljali v Krekovem središču, prenesli znanje o starih ali pozabljenih običajih, osebah, igrah ter dogodkih na osnovnošolce. Aktivnosti bodo potekale v okviru projekta Z roko v roki, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V kolikor bi vas sodelovanje v kateri izmed jesenskih aktivnosti zanimalo, bomo veseli vašega klica (064 299 599), lahko pa nas tudi obiščete na Krekovi ulici 10 v Komendi. Vsakega obiska smo zelo veseli.

Mengeški bizgec, Glavarjeve lipe, telovska procesija, izkopavanje gline v Komendi, slamnikarstvo v Domžalah... so le eni izmed številnih primerov zanimive kulturne dediščine na območju LAS Za mesto in vas.
Ker si Inštitut Antona Trstenjaka prizadeva za krepitev domoljubne zavesti, smo konec avgusta v Krekovem središču izvedli usposabljanje za mentorje, ki bodo znanje o lokalni kulturni dediščini prenašali na mlajše generacije in tako poskrbeli, da ne bo utonilo v pozabo, saj bi bila to neizmerna škoda.

 Ste že kdaj slišali za “učinek zajčka” (ang. The rabbit effect)? To je ime raziskave, preko katere so že pred leti ugotovili, da je za kakovostno staranje in doseganje višje starosti poleg zdrave prehrane, dovolj gibanja in obvladovanja stresa izredno pomembno, da se čutimo ljubljeni. Prijaznost, varnost v lokalnem okolju in pripadnost skupnosti so izrednega pomena za kakovostno staranje družbe. Znanstveniki so te razlike pazili preko testnih skupin zajčkov, ki so vsi imeli enake pogoje, a le pri eni skupini je bila očitna razlika; ta skupina je imela raziskovalko, ki je zajčkom namenjala posebno pozornost, jih klicala po imenih, jih božala in izkazovala naklonjenost.

S tem raziskovalnim primerom je dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog na ljubljanski Medicinski fakulteti in predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki v svojem govoru naslovil odprtje pisarne za starejše v občini Log – Dragomer. Pisarna, ki je nastala v okviru projekta Podaj roko, je svoja vrata uradno odprla 6. 9. 2021 in bo tudi zaradi vzpodbudnega nagovora in velikega obiska občanov še z dodatnejšo vnemo sledila svoji viziji;  to je pisarna, ki daje prostor pogovoru, povezovanju in informiranju občanov.

Župan gospod Miran Stanovnik in direktorica občinske uprave gospa Marjeta Sternad Kuharič sta izpostavila več sto prostovoljnih ur, ki so jih namenile prostovoljke za to, da se je ideja iz leta 2019 razvila v projekt Podaj roko, vzpostavitev pisarne za starejše in druga aktivna prizadevanja za kakovostno staranje v občini.

Odprtje pisarne je zaradi epidemiološke situacije potekalo v obliki odprtih vrat, obiskovalci pa so si lahko pogledali prostore pisarne, poklepetali s prostovoljkami in delili svoje izkušnje, pa tudi svoje potrebe in pričakovanja. Osebni stiki z občani bodo tudi v prihodnje gradili in oblikovali pisarno; pri tem pa bodo sodelovale tudi druge organizacije in institucije, ki v občini delajo s starejšimi.

Vsi, ki sodelujemo na projektu, se veselimo delovanja pisarne in upamo, da bodo v njej našli kaj zase prav vsi občani občine Log – Dragomer!

PODAJ ROKO je projekt Občine Log Dragomer, ki je uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt se izvaja s temeljnim namenom izboljšati kakovost življenja starejših na svojem domu ter olajšati starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so pomembne za urejanje življenja v starosti.

V okviru projekta bomo izvajali številne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših v občini; med drugimi bomo septembra 2021 vzpostavili informacijsko točko »Pisarna za starejše«, organizirali različne delavnice, usposabljali prostovoljce, nudili podporo neformalnim oskrbovalcem itd.

Partnerji projekta: Občina Log - Dragomer, Društvo upokojencev Log, Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, Osnovna šola Log - Dragomer, Inštitut Antona Trstenjaka

Trajanje projekta: avgust 2020 - junij 2023

Če se želite naučiti uporabe računalnika, tablice ali pametnega telefona ali pa te naprave še bolje spoznati (napredna uporaba), lepo vabljeni k prijavi. Dijaki vam bodo med šolskim letom na rednih tedenskih srečanjih pomagali osvojiti veščine, ki vas zanimajo, oni pa bodo dobili neprecenljivo izkušnjo druženja s starejšim človekom.

Začeli bomo s skupnimi srečanji konec septembra.
Prijave zbiramo do 20. septembra na tel. št. 01 433 93 01 ali po e-pošti: ajda.svetelsek@iat.si

Ne dopustite, da vas novodobna tehnologija prehiti, raje jo izkoristite v vaše dobro.

Pisarna za starejše, ki nastaja v okviru projekta Podaj roko bo imela zelo pomembno vlogo informiranja in ozaveščanja. Pisarna bo namenjena podpori starejšim pri reševanju različnih stisk in problemov. Predstavlja delovni prostor, kjer je mogoče na enem mestu pridobiti vse osnovne in podrobne informacije o različnih vsebinah za starejše, kot npr.: o aktualnih dogodkih, o prostovoljskih skupinah in njihovih uslugah - podpore in pomoč starejšim  in njihovim svojcem pri reševanju različnih stisk in problemov, o izobraževanjih in svetovanjih na različnih področjih itd. Pisarna bo delovala v 1. nadstropju upravnega centra Občine Log - Dragomer, nasproti lekarne in ambulante ter bo dostopna z dvigalom.

Pisarna pa bo prav tako prostor vseh občanov - poleg aktivnih starejših in tistih, ki že potrebujejo pomoč in oskrbo, bo ta namenjena tudi tistim, ki starejše oskrbujejo; torej svojci, prijatelji, sosedje; za ljudi, ki so pred upokojitvijo in za mlado in aktivno delovno generacijo, kjer prostor pisarne omogoča tudi medgeneracijsko povezovanje. Vsi, ki bomo del pisarne, se bomo skupaj trudili, da bo pisarna za starejše prostor, kjer je prisotna volja, znanje, potrpežljivost, vztrajnost za aktivno in kakovostno staranje v občini Log - Dragomer.

Pisarna za starejše bo svoja vrata odprla septembra 2021, njeno uradno odprtje pa bo 6. 9. 2021 ob 17.00 uri na zelenici ob stavbi Upravnega centra Občine Log - Dragomer. 

 

PODAJ ROKO je projekt Občine Log Dragomer, ki je uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt se izvaja s temeljnim namenom izboljšati kakovost življenja starejših na svojem domu ter olajšati starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so pomembne za urejanje življenja v starosti.

V okviru projekta bomo izvajali številne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših v občini; med drugimi bomo septembra 2021 vzpostavili informacijsko točko »Pisarna za starejše«, organizirali različne delavnice, usposabljali prostovoljce, nudili podporo neformalnim oskrbovalcem itd.

Partnerji projekta: Občina Log - Dragomer, Društvo upokojencev Log, Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, Osnovna šola Log - Dragomer, Inštitut Antona Trstenjaka

Trajanje projekta. Avgust 2020 - Junij 2023

vse novice »

Pretekli dogodki

vsi dogodki »

POSODOBLJENA NAVODILA V ZVEZI S COVIDOM -19

Na Inštitutu Antona Trstenjaka smo v skladu z novimi spoznanji in priporočili posodobili navodila: Kako skrbeti za nekoga, ki je zbolel za covidom-19 in Kako naj ravnam, če zbolim. Hkrati smo za vas zbrali nekaj informacij o cepljenju.

Prispevke lahko skupaj z odgovori na druga oskrbovalna vprašanja preberete na: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/vprasanja/

STAROSTI PRIJAZNA MESTA IN OBČINE

Klik na več informacij!

PROGRAMI IN PROJEKTI

MREŽA MEDGENERACIJSKIH PROGRAMOV ZA KAKOVOSTNO STARANJE

Več informacij →

STARANJE BREZ NASILJA

Več informacij →

Programa sofinancira:

PPA za 3: Preprečevanje škodljive rabe alkohola v tretjem življenjskem obdobju

Program sofinancira:

logotip Ministerstvo za zdravje

Več informacij -->

 T.A.A.F.E. - Naproti starosti prijaznim skupnostim na področju Alp

Mednarodni projekt partnerskih organizacij in občin iz Italije, Švice, Francije, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Projekt poteka v okviru:

logo TAAFE

 Več o delu na projektu -->

Projekt: Na kmetijo!

      logotip Na kmetijo

logotip Na kmetijo

Več o delu na projektu -->

Medgeneracijski razvojni program Krekovo središče 2 in Z roko v roki

Oba projekta sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2)

logotip LAS

Več o delu na projektih -->

Erasmus + projekt SHES Ekonomija delitve za starejše

Več o delu na projektu -->

Erasmus+ projekt Neaktivnost ne pride v poštev (Inactivity is not an option)

Več o delu na projektu --> 

Projekt POVEZANI V ČASU COVID-19

Projekt sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Več o delu na projektu -->

IZJAVA O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV

Izjavo o varstvu osebnih podatkov lahko preberete tukaj

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Sreča je srečanje s samim seboj.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje