English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Inštitut Antona Trstenjaka

Resljeva 11
p.p. 4443
1001 Ljubljana

tel.: +386 1 433 93 01
fax: + 386 1 433 93 01

Novice in obvestila

V ponedeljek, 3. 10. 2016, smo v Logatcu pričeli izvajati delavnice za večanje varnosti starejših v okviru programa Staranje brez nasilja. Na prvem srečanju smo spregovorili o lepi komunikaciji, ki je temelj za dobre odnose in sožitje ter učinkovit varovalni dejavnik pred nasiljem. Delavnico je obiskalo 27 udeležencev.

 

Skupina v Logatcu

 

Program sofinancira:

V ponedeljek, 3. 10. 2016, je v Grosupljem potekalo že sedmo srečanje usposabljanja za prostovoljce. Na usposabljanju se učimo: lepega osebnega pogovora, kakovostnega in dostojanstvenega staranja, povečanja lastne varnosti (preprečevanja padcev) ter metodike vodenja medgeneracijske skupine. Pripravljamo se, da bomo v naših skupinah vodili Tečaj za preprečevanje padcev v starosti.

Usposabljanje prostovoljcev Grosuplje

Sodelavci Inštituta Antona Trstenjaka smo med 28. in 30. septembrom sodelovali na Festivalu za tretje življenjsko obdobje. Na stojnici smo obiskovalce informirali o našem strokovnem delu in jim predstavili aktualne tečaje. Na okrogli mizi Varno staranje smo obravnavali varovalne dejavnike pred nasiljem in izpostavili dobre prakse pri zagotavljanju varnosti starejših v domačem okolju, v katerem so nasilju najbolj izpostavljeni, v institucijah in na javnih mestih. Gostje okrogle mize so bili: dr. Viktorija Bevc, dr. Jože Ramovš, policist kriminalist Franci Ceferin, predstavnica civilne javnosti Vesna Krese, pravnica Ana Vujović, psihologinja Tjaša Mlakar in sociologinja Veronika Mravljak Andoljšek.

 

FŽ3O

Na letošnjem tradicionalnem srečanju prostovoljcev smo se zbrali v velikem številu. 14. junija smo poleg ljubljanskih prostovoljcev povabili še predstavnike drugih društev iz različnih koncev Slovenije in skupaj smo uživali ob pestrem programu in sproščenem druženju. Na srečanju sta koordinatorki projekta – Ana Ramovš in Marta Ramovš predstavili projekt SEAM. Predstavitev je potekala uspešno, zaključila se je s skupno plesno točko vseh udeležencev.

 

Na letošnjem tradicionalnem srečanju prostovoljcev smo se zbrali v velikem številu. 14. junija smo poleg ljubljanskih prostovoljcev povabili še predstavnike drugih društev iz različnih koncev Slovenije in skupaj smo uživali ob pestrem programu in sproščenem druženju.

Na začetku nas je pozdravila mag. Ksenija Ramovš, direktorica Inštituta, in nam dala spodbudo za prostovoljsko delo ter se nam zahvalila za udeležbo. Sledilo je podeljevanje diplom novim prostovoljcem, ki so uspešno opravili usposabljanje pri dr. Jožetu Ramovšu, ki jim je čestital in vsakemu podelil rdeč nagelj.

Nadaljevali smo z okrepčitvijo ob pestrem programu. Vsako medgeneracijsko društvo se je predstavilo z eno točko: nekateri so pripravili zabaven program, drugi so povzeli pomembne stvari iz lanskega društvenega delovanja.

Ob vsem tem nas je spremljal bogat kulturni program – zapela sta nam kvartet in zbor deklet ter poslušali smo igranje violine in recitiranje slovenskih pesmi o družini in ljubezni.

Kljub dežju nam je bilo toplo pri srcu, saj smo zaključili s prijetnimi pogovori, z druženjem in s plesom ter s sklepom, da se ob letu osorej spet srečamo.

 

 

vse novice »

Pretekli dogodki

V sredo, 16. 11. 2016, je na Inštitutu Antona Trstenjaka potekala Strokovna konferenca o preprečevanju nasilja nad starejšimi.

 

Rdeča nit letošnjega osvežitvenega tečaja v Dobrni je bila medgeneracijsko družabništvo. Tečaj je potekal tri dni, med 10. in 12. novembrom, najbolj množično pa so se prostovoljci udeležili prvega dne; bilo nas je skoraj 80. Program je bil izredno pester.  

Jeseni 2015 je Inštitut Antona Trstenjaka izvedel tri tečaje za družinske oskrbovalce.

Dva tečaja sta se odvijala v Ljubljani, v prostorih Inštituta. Pottekala sta ob torkih dopoldne in ob četrtkih popoldne, redno se je obeh tečajev udeleževalo okrog 40 ljudi. Tečajniki srečanja nadaljujejo v klubu svojcev, ki se je začel v decembru.

V Kočevju je tečaj potekal ob sredah popoldne v prostorih Občine Kočevje. Tečaja se je redno udeleževalo slabih 20 ljudi. Pri izobraževanju sta zelo dejavno sodelovali patronažna medicinska sestra Francka Rupnik in fizioterapevtka Ivanka Bižal, ki bo tudi vodila klub svojcev.

vsi dogodki »

Strokovna konferenca o preprečevanju nasilja nad starejšimi

Mreža medgeneracijskih programov za kakovostno staranje

Mrežo sofinancira

Logo

Več informacij →

Anton trstenjak

Anton Trstenjak

Človek vse življenje šele postaja to, kar je - osebnost.
(Anton Trstenjak)

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje