English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Predavanje PPP za 3: Izzivi sladkorne bolezni v starosti

Objavljeno v oddelku gerontologija, datum dogodka: 24.11.2009 17:00:00
predavala je dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med na Inštitutu Antona Trstenjaka

Dr. Karin Kanc Hanžel, ki je diabetologinja internistka in vodi zasebno ordinacijo s koncesijo Jaz in diabetes, je imela 24. novembra 2009 predavanje z naslovom Izzivi sladkorne bolezni v starosti. Sladkorna bolezen je »pandemija« v sodobnem času; na vsakega sladkornega bolnika sta dve ali so tri osebe, pri katerih bolezen ni odkrita. Pomembna sta preventiva in zgodnje odkrivanje bolezni. Normalna raven krvnega sladkorja čez dan se giblje med 4 mmol/l. in med 8 mmol/l.

Znaki še ne napredovane bolezni so velikokrat težko prepoznavni, zato so občasne kontrole krvnega sladkorja zelo koristne. Sladkorna bolezen ne boli,  pripelje pa lahko do hudih poškodb oči, živcev, žilja in ledvic. Med dejavniki tveganja za bolezen so povišan krvni tlak, povišan holesterol in debelost. Velika večina ljudi s sladkorno boleznijo je predebelih. Nekoč so ljudje porabili veliko časa za predelavo hrane in že pri tem porabili veliko kalorij, danes pa je hrana lahko dostopna, ljudje zaužijemo tudi veliko skritih kalorij, na primer v pivu in sokovih. Za vzdrževanje teže je pomembna redna telesna dejavnost. Za sladkorno tipa 1 obolevajo otroci, in mlajši odrasli; za bolezen je značilno, da se pojavi nenadoma. Bolezen tipa 2 se pojavlja pretežno pri starejših in se razvija počasi. Starejši ljudje s sladkorno boleznijo težje spreminjajo svoj življenjski slog, zato je pomembno, da uvedejo v svoje življenje nove in zdrave navade, ki so možne; omenjen je bil primer gospe s čezmerno težo, ki je začela med gledanjem večernega TV dnevnika poganjati sobno kolo in tako bistveno izboljšala zdravje. Za vsakogar je koristno, da začno obrok s surovo zelenjavo ali sadjem. Namesto pitja sokov je veliko bolje piti vodo, ki je v naših krajih še zelo dobra in zraven pojesti enega ali dva sadeža. V mnogih državah imajo navado, da kosilo začnejo s skledo solate. Hrana, ki je bogata z balastnimi snovmi, ovira prehod sladkorja v kri, presnova je tako počasnejša in varnejša za telo. Predavateljica je poslušalstvo seznanila s svojim eksperimentom Sladkolo, s pomočjo katerega bodo obiskovalci Hiše eksperimentov v Ljubljani, spoznavali značilnosti sladkorne bolezni. Predavanju je sledila živahna diskusija.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje