English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

Le še nekaj dni nas loči do zaključka prijav na seminar Uvod v logoterapijo, ki bo potekal 20.6.2024 (16:00 - 21:00) in 21.6.2024 (9:00 - 15:30) v Ljubljani, na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje.
Seminar Uvod v logoterapijo vodita prof. dr. Jože Ramovš, logoterapevt s 4-letno specializacijo pri dr. Elisabeth Lukas, učenec Viktorja Frankla in Antona Trstenjaka in mag. Martin Lisec, direktorInštituta Stopinje.
Seminar je gratis, plačate le materialne stroške v vrednosti 99 EUR (knjiga, drugo učno gradivo, večerja, kosilo).
PRIJAVA: https://forms.gle/NNoV4sUBgFqjfvEm8
Več informacij najdete na letaku, vedno pa nam lahko tudi pišete na info@iat.si.
 
,,Človekovega ravnanja ne narekujejo razmere, na katere naleti, temveč odločitve, ki jih sam sprejme.'' -                                                                                 - Viktor Frankl -
Ste se kdaj spraševali po smislu tega, kar v življenju delate? Vas je kdaj begal smisel nemoči, bolezni, staranja? Ali veste, če sta dajanje in sprejemanje pomoči dve enako pomembni plati istega kovanca?

Če ste na katero zgornjih vprašanj odgovorili z DA, če se poklicano ali v osebnem življenju srečujete z ljudmi, ki težko sprejemajo del svojega življenja ali če si želite narediti nekaj za svojo osebno rast, je morda LOGOTERAPIJA za vas zanimiva.

Kaj je logoterapija?

Logoterapija je psihoterapevtska smer, ki jo je razvil avstrijski nevrolog in psihiater Viktor Frankl. Temelji na prepričanju, da je osnovna motivacijska sila v življenju vsakega človeka iskanje smisla ali z drugimi besedami, da je v vsakem človeku želja po smislu in da imamo ljudje svobodo ter s tem možnost, da se odločamo za tisto, kar je smiselno in dobro. Čeprav tega smisla ni vedno lahko najti, je to vendarle možno tudi v težkih trenutkih in situacijah. Za mnoge je takšna težka situacija tudi staranje in s tem povezane izgube samostojnosti, moči ter drugih stvari, ki so bile pred tem morda samoumevne. Težko pa je lahko tudi soočanje s boleznijo, s smrtjo, s.... Logoterapija izvira iz grške besede "logos," kar pomeni "smisel" ali "razum," in je pogosto označena kot "terapija z iskanjem smisla." Uporabna je tako na profesionalnem nivoju, za delo z ljudmi v stiski, kakor za osebno rast.

ZA TISTE, KI BI ŽELELI IZVEDETI VEČ O LOGOTERAPIJI RAZPISUJEMO UVODNI SEMINAR – LOGOTERAPIJA, NJENE MOŽNOSTI IN MEJE
ZA TISTE, KI VAS ZANIMAJO LOGOTERAPEVTSKE MOŽNOSTI NA PODROČJU STARANJA, PA OKTOBRA RAZPISUJEMO SEMINAR STARANJE IN LOGOTERAPIJA
POLEG TEGA VAS LEPO VABIMO TUDI NA SEMINAR ANTROPOLOŠKO DELO ANTONA TRSTENJAKA

Več informacij o seminarjih najdete v priponki. Lahko pa nam tudi pišete na info@iat.si

Hkrati vas z veseljem obveščamo, da se bo letos jeseni začela specializacija iz logoterapije.

Študij je namenjen tistim, ki želijo več let temeljiteje delati na osebni rasti in/ali pridobiti temeljna znanja za samostojno psihoterapevtsko - logoterapevtsko delovanje ali pa le dopolniti svoje poklicno delovanje z logoterapevtskimi spoznanji in veščinami ter evropsko diplomo iz psihoterapije, smer logoterapija. Prof. dr. Jože Ramovš in ostali priznani slovenski logoterapevti so na podlagi mednarodno akreditiranega programa, oblikovali temeljit študij. Zadnji rok za prijavo je 20. september 2024. Več informacij o namenu, poteku in terminu študija ter pogojih zanj najdete na spletni strani Inštituta za logoterapijo: https://www.logoterapija.si/informacije-o-%C5%A1tudiju.

Prosimo vas, da nam pomagate in razširite glas o seminarjih in študiju logoterapije, da bo prišel do tistih, ki jih to zanima. Hkrati vam želimo lep začetek poletja in upamo, da se z nekaterimi od vas vidimo že v poletnih mesecih!

17. in 18. marca se je v Celju odvijal 8. mednarodni logoterapevtski simpozij. Slogan letošnjega simpozija je bil: uporaba logoterapije na različnih življenjskih področjih. V skladu s sloganom smo se lahko navduševali nad zelo raznolikimi delavnicami ter družili s strokovnjaki in udeleženci, ki logoterapijo redno vnašajo v svoje strokovno in vsakdanje življenje.
 
Na simpoziju je aktivno sodeloval tudi dr. Jože Ramovš, ki je z obiskovalci delil svojo logoterapevtsko zgodovino ter svojo nepogrešljivo vedrino. Njegov odziv na simpozij si lahko ogledate v spodnjem posnetku.
 
https://www.youtube.com/watch?v=5VluT6B8eW
 
 

Celje bo 17. In 18. marca 2023 gostilo 8. Mednarodni logoterapevtski simpozij, ki ga organizirata Slovensko društvo za logoterapijo Logos ter Občina Celje. Tema letošnjega srečanja je: Stori prvi korak - uporaba logoterapije na različnih področjih življenja. V dveh dneh se bo zvrstilo več predavanj in delavnic, ki jih bodo vodili logoterapevti, delujoči na raznolikih področjih. Na simpoziju bo sodeloval tudi predstojnik Inštituta Dr. Jože Ramovš, izr. prof., logoterapevt, učenec Viktorja Frankla in Elisabeth Lukas. Prvi dan bo imel predavanje z naslovom: Vprašanje smisla v starajoči se družbi. Simpozij bo tudi zaključil s sodelovanjem na sklepni okrogli mizi: Izzivi časa skozi prizmo logoterapije Viktorja Frankla. Simpozij je odprt za širšo javnost, ki vas logoterapija zanima. Več na: https://drustvo-logos.si/8-mednarodni-logoterapevtski-simpozij-uporaba-logoterapije-na-razlicnih-zivljenjskih-podrocjih/

Leta epidemije covida-19, vojna v Ukrajini in vsakdanje negotovosti v družini, službi in družbi stopnjujejo v ljudeh negotovost. Večinoma se je ne zavedamo, izraža se kot naelektreno vzdušje v družbi in kot osebna napetost, ki rada izbruhne v nestrpno komuniciranje ali v malodušno pasivnost.

Človeška zmožnost, ki preprečuje to nezdravo stanje, je zaupanje, to je doživljanje odprte poti v smiselno prihodnost ob zavedanju dejanskega stanja sebe, drugih in razmer. Osnovno prazaupanje se oblikuje v prvem letu življenja (Erikson), nato pa se bodisi krepi bodisi slabi. Franklova logoterapija išče spoznanja in razvija metode za krepitev prazaupanja ter notranje trdnosti in motivacije v vsakdanjih življenjskih razmerah, kakršne so, in sicer skozi vse življenje od mladosti do smrti.

Temu je posvečen 2-dnevni seminar Krepitev prazaupanja – obvladovanje negotovosti. Vodiva ga prof. dr. Jože Ramovš, logoterapevt s 4-letno specializacijo pri dr. Elisabeth Lukas, učenec Viktorja Frankla in Antona Trstenjaka, ter diplomirani psiholog Alen Sajtl.

Alexander Vesley, vnuk Viktorja Frankla, je posnel dokumentarni film o svojem dedu. Obiskal je Franklove bivše prijatelje in kolege z vsega sveta, da bi v filmu prikazal osebni vidik, tj. kako so Franklove teorije povezane z njegovo osebo in osebnostjo. Nastal je enourni dokumentarni film, ki ponuja unikaten in oseben vpogled v Viktorja Frankla, kot so ga videli njegovi študenti, sodelavci, prijatelji, sorodniki in znanci tako iz profesionalne kot privatne sfere.

Več informacij je na voljo na uradni spletni strani filma.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje