English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

17. in 18. marca se je v Celju odvijal 8. mednarodni logoterapevtski simpozij. Slogan letošnjega simpozija je bil: uporaba logoterapije na različnih življenjskih področjih. V skladu s sloganom smo se lahko navduševali nad zelo raznolikimi delavnicami ter družili s strokovnjaki in udeleženci, ki logoterapijo redno vnašajo v svoje strokovno in vsakdanje življenje.
 
Na simpoziju je aktivno sodeloval tudi dr. Jože Ramovš, ki je z obiskovalci delil svojo logoterapevtsko zgodovino ter svojo nepogrešljivo vedrino. Njegov odziv na simpozij si lahko ogledate v spodnjem posnetku.
 
https://www.youtube.com/watch?v=5VluT6B8eW
 
 

Celje bo 17. In 18. marca 2023 gostilo 8. Mednarodni logoterapevtski simpozij, ki ga organizirata Slovensko društvo za logoterapijo Logos ter Občina Celje. Tema letošnjega srečanja je: Stori prvi korak - uporaba logoterapije na različnih področjih življenja. V dveh dneh se bo zvrstilo več predavanj in delavnic, ki jih bodo vodili logoterapevti, delujoči na raznolikih področjih. Na simpoziju bo sodeloval tudi predstojnik Inštituta Dr. Jože Ramovš, izr. prof., logoterapevt, učenec Viktorja Frankla in Elisabeth Lukas. Prvi dan bo imel predavanje z naslovom: Vprašanje smisla v starajoči se družbi. Simpozij bo tudi zaključil s sodelovanjem na sklepni okrogli mizi: Izzivi časa skozi prizmo logoterapije Viktorja Frankla. Simpozij je odprt za širšo javnost, ki vas logoterapija zanima. Več na: https://drustvo-logos.si/8-mednarodni-logoterapevtski-simpozij-uporaba-logoterapije-na-razlicnih-zivljenjskih-podrocjih/

Leta epidemije covida-19, vojna v Ukrajini in vsakdanje negotovosti v družini, službi in družbi stopnjujejo v ljudeh negotovost. Večinoma se je ne zavedamo, izraža se kot naelektreno vzdušje v družbi in kot osebna napetost, ki rada izbruhne v nestrpno komuniciranje ali v malodušno pasivnost.

Človeška zmožnost, ki preprečuje to nezdravo stanje, je zaupanje, to je doživljanje odprte poti v smiselno prihodnost ob zavedanju dejanskega stanja sebe, drugih in razmer. Osnovno prazaupanje se oblikuje v prvem letu življenja (Erikson), nato pa se bodisi krepi bodisi slabi. Franklova logoterapija išče spoznanja in razvija metode za krepitev prazaupanja ter notranje trdnosti in motivacije v vsakdanjih življenjskih razmerah, kakršne so, in sicer skozi vse življenje od mladosti do smrti.

Temu je posvečen 2-dnevni seminar Krepitev prazaupanja – obvladovanje negotovosti. Vodiva ga prof. dr. Jože Ramovš, logoterapevt s 4-letno specializacijo pri dr. Elisabeth Lukas, učenec Viktorja Frankla in Antona Trstenjaka, ter diplomirani psiholog Alen Sajtl.

Alexander Vesley, vnuk Viktorja Frankla, je posnel dokumentarni film o svojem dedu. Obiskal je Franklove bivše prijatelje in kolege z vsega sveta, da bi v filmu prikazal osebni vidik, tj. kako so Franklove teorije povezane z njegovo osebo in osebnostjo. Nastal je enourni dokumentarni film, ki ponuja unikaten in oseben vpogled v Viktorja Frankla, kot so ga videli njegovi študenti, sodelavci, prijatelji, sorodniki in znanci tako iz profesionalne kot privatne sfere.

Več informacij je na voljo na uradni spletni strani filma.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje