English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Dogodki

Pretekli dogodki

15. maja je v Mariboru potekal Festival duševnega zdravja 2024. S prispevkom "Kaj pa duševno zdravje tistih, ki skrbijo za druge" sta sodelovali tudi Ana Ramovš in Ajda Cvelbar z Inštituta Antona Trstenjaka.

Na predavanju sta predstavili problematiko varovanja in krepitve duševnega zdravja tistih posameznikov – žena, hčera, snah, mož, sinov, sester, bratov, prijateljev, sosedov in drugih, ki doma skrbijo za kronično bolne, invalidne ali starostno onemogle bližnje osebe. Njihovo duševno zdravje je ogroženo zlasti zaradi pomanjkanja informacij in znanja, izgorelosti in doživljanja osamljenosti pri skrbi za druge. Na predavanju si bili prikazani tudi primeri dobre prakse kako skozi različne človeške razsežnosti (od telesne do eksistencialne razsežnosti) krepiti svoje duševno zdravje tudi v takšnih okoliščinah.

Organizatorjem festivala se zahvaljujemo za vabilo in odlično izvedbo festivala, ki je v ospredje postavil tako zelo pomembne teme. Hvaležni smo za priložnost, da smo tudi mi lahko prispevali k ozaveščanju o pomenu duševnega zdravja - tudi med veliko, a velikokrat skrito skupino neformalnih oskrbovalcev. Dogodek je vključeval različna zanimiva in poučna predavanja in delavnice, ki so spodbudile odprto razpravo in izmenjavo izkušenj na področju duševnega zdravja. Upamo, da se vidimo tudi prihodnje leto.

#festivalduševnegazdravja #NIJZ #neformalnioskrbovalci

V zaključku marca smo se v okviru projekta RESIL4CARE udeležili projektnega srečanja v Nici. Partnerji iz petih različnih držav smo v dveh dneh obravnavali različne teme s področja podpore za večjo odpornost družinskih oskrbovalcev s pomočjo platforme Facebook. V vsaki partnerski državi smo oktobra vzpostavili podporne Facebook skupine za družinske oskrbovalce - skupine ponujajo raznolike vsebine v podporo družinskim oskrbovalcem in njihovim svojcem. V Nici smo ustvarjali tudi vsebine za novo platformo, ki vam jo bomo lahko že kmalu podrobneje predstavili.
 
Projektni sestanek RESIL4CARE
 
Hvaležni smo partnerju Interactive 4 D za gostitev in vsem ostalim partnerjem za dobro sodelovanje. Veselimo se skupnega dela tudi v prihodnje.
Kot veste v Sloveniji dnevno do tedensko svoje bolne, invalidne in starostno onemogle svojce, prijatelje in znance oskrbuje skoraj vsak peti prebivalec Slovenije. Prepoznavnost kdo so družinski oskrbovalci in kaj delajo, pa je še vedno zelo slaba. V pričakovanju novega Zakona za dolgotrajno oskrbo, smo se zato odločili, da razširimo glas. Tako se letošnje geslo glasi: Prepoznaj, prisluhni in podpri! Pridružite se nam v tej akciji in nam pomagajte - razširite glas!
  • V zahvalo in pomoč družinskim oskrbovalcem smo vam na Inštitutu pripravili serijo posnetkov, ki lahko pomagajo pri oskrbi in jih lahko najdete na našem kanalu: https://youtube.com/playlist?list=PLwxzAir_JxjA8jEV8nXNNjbSZPwZz6inr. Posebej za današnji dan pa je posnetek o skrbi zase: https://youtu.be/3kvaRlhV7lw in pesem Danijela Bogataja, navdahnjena iz skrbi za dementno staro mamo, z naslovom: Zate skrbim https://youtu.be/KGAEJr2KG1E. Oglejte si jih in jih podelite naprej - da pridejo do vseh tistih, ki te dni za koga skrbijo!
  • Delovna skupina za izobraževanje je pripravila nova pogosta vprašanja družinskih oskrbovalcev in odgovore nanje, ki jih bomo objavili v naslednjih dneh. Najdete jih na tej povezavi: http://www.inst-antonatrstenjaka.si/sozitje/vprasanja/
  • Nazadnje, a ne najmanj pomembno, vas vabimo na konferenco z naslovom DRUŽINSKA OSKRBA V LUČI NOVEGA ZAKONA O DOLGOTRAJNI OSKRBIki bo potekala v sredo, 6. oktobra ob 17. uri preko spleta. Gosta konference, prof. dr. Jože Ramovš in mag. Cveto Uršič, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, nam bosta med drugim konkretno predstavila, kaj zakon prinaša vsem vam, ki za nekoga skrbite in vsem vam, ki želite na stara leta ostati doma. Lepo vabljeni, da se udeležite in povabite še koga! Prijave zbiramo na info@iat.si.
  • Za konec pa je pred vami v predogled še plakata, ki smo ga - poleg kazalk - pripravili za to priložnost. V kolikor bi se radi pridužili ozaveščevalni akciji, lahko kazalke ali plakat dobite pri nas na Inštitutu.
družinski oskrbovalci plakat
 
logotipi covid-19

Zbiramo ponudbe za snemanje in montažo kratkih informativnih filmov za nego na domu za družinske oskrbovalce v okviru projekta Krekovo središče, ki je sofinanciran iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Zahteve:

  • priprava okvirnih scenarijev
  • snemanje gradiva na lokaciji (Krekovo središče, Krekova ulica 10, Komenda), najmanj 2 snemalna dneva
  • izdelava videogradiv (vključno z montažo, opremo videogradiv z napisi ter logotipi in glasbo)
  • eventuelni manjši popravki

Ponudbe do 26.3.2021 pošljite na naslov info@iat.si.

Zaradi slabega odziva na razpis, je razpis podaljšan.

‹‹123
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje