English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 16, številka 1
Kakovostna starost logotip

Center starejših Hiša generacij Laško

Avtor: Petra Šuster, datum: 29.3.2013

Neprenehoma se trudimo, da so naše aktivnosti za vse udeležence brezplačne in kot take dostopne vsem, ne glede na finančni in socialni status, kar nam v veliki meri uspeva s pomočjo naših srčnih prostovoljk in prostovoljcev, ki v večini pripadajo tretji generaciji. Svoje znanje so pripravljeni nesebično deliti s svojimi sovrstniki, hkrati pa ga predajati mlajšim.

Aktivnosti so organizirane individualno in skupinsko, na podlagi želja in potreb uporabnikov in so v obliki mesečnih programov.

Preko celega leta se pri nas odvijajo:

- tečaji (računalniški, tečaj cestno prometnih predpisov, tečaj peke, tečaj kitare …),

- krožki (literarni krožek, klekljanje, druženje, zeliščarski krožek, izmenjava kuharskih receptov, druženje ob petju …),

- ustvarjalne delavnice (izdelovanje voščilnic, uporabnih in okrasnih predmetov, rož iz krep papirja, najlon nogavic, perlic, vezenje, kvačkanje, oblikovanje gline/das mase/fimo mase, origami …),

- predavanja s področja zdravja, narave, tehnike, sociale …,

- kulturne prireditve (folklora, zborovsko in ljudsko petje, igre, skeči, ples …),

- predstavitve zdrave kozmetike, novih zdravil, ortopedskih pripomočkov …,

- športne aktivnosti (telovadba za starejše in za obolelele za osteoporozo, nordijska hoja …),

- razstave (ročnih del, umetniških slik …),

- skupine (Likovno društvo Laško, skupina za zdrav način življenja, skupina za starše, rejništvo za danes in jutri …).

V dnevnem prostoru je na voljo dnevni časopis in računalniki, na katerih lahko tudi brskate po spletu. Prav tako pa so vedno na voljo družabne igre in mala kuhinja, v kateri si lahko skuhate kavo ali čaj.

V letu 2012 smo pripravili 508 aktivnosti, ki jih je obiskalo 6623 ljudi. Naših 23 prostovoljcev pa je opravilo 1270 prostovoljskih ur.

V Hiši generacij je in vedno bo prostor za vsa medgeneracijska povezovanja ljudi z različnimi idejami, prepričanji, usmeritvami, ki dajejo družbenemu življenju pestrost, posamezniku pa omogočajo širjenje njegovega lastnega obzorja.

Na stežaj odpiramo vrata vsem novim idejam in tudi tradicijam, za katere ne želimo, da gredo v pozabo, ampak se kot neprecenljiva dota za naše zanamce poklanjajo v obliki aktivnosti, namenjene vsem generacijam.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje