English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 8, številka 2
Kakovostna starost logotip

Svetovna banka izdala publikacijo o mednarodni perspektivi pokojninskih sistemov v 21. stoletju

Avtor: Simona Hvalič Touzery, datum: 11.2.2010

Holzmann Robert, Hinz Richard idr. (2005). Old-Age Income Support in the Twenty-first Century: An International Perspective on Pension Systems and Reform. World Bank. 18. februar, 2005.

Svetovna Banka je izdala poročilo, ki je nadgradnja njihovega prejšnjega poročila o perspektivah pokojninske politike. V poročilu opozarjajo, da morajo pokojninske reforme bolje upoštevati delavce zaposlene v neformalni ekonomiji, ki v državah v razvoju velikokrat predstavljajo več kot polovico delovne sile. Poleg tega morajo socialne politike bolje obravnavati problematiko tistih, ki bodo revni vse življenje. Raziskovalci tako pozivajo k »povečanju fokusa na osnovno denarno nadomestilo za vse ranljive stare ljudi«.  V poročilu opozarjajo tudi na pomembnost ostalih virov na starost, kot so družinska pomoč, dostop do zdravstvene oskrbe in socialnega varstva. To poročilo predstavlja razširjen, »več steberni« pokojninski model. Leta 1994 je Svetovna Banka namreč v ospredje postavila tri stebrni model: javni in privatni sistem ter sistem prostovoljnega pokojninskega zavarovanja (varčevanje). Sedaj je tem trem stebrom dodala še dva: enega, ki se financira z davki in naj bi zmanjšal revščino med starimi ljudmi, ter drugega, osredotočenega na dostop do ne-materialne pomoči kot je npr. zdravstveno varstvo.

Obsežno, 277 strani dolgo poročilo je napisano v angleščini, na nekaterih mestih pa omenja tudi slovenske razmere. Na koncu poročila je na petih straneh strnjen tudi terminološki slovarček.

 

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje