English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 14, številka 1
Kakovostna starost logotip

Proizvodi, prijazni do uporabnika – mobilnik

Avtor: Tanja Pihlar, datum: 11.5.2011

Arbeitskreis »Barierrefreie Hausgeräte und Küchen«, Fachausschuss Haushalttechnik, Deutsche Gesellschaft für Hauswirtschaft e.V. (2006). Nutzerfreundliche Produkte: Leicht bedienbar und generationengerecht. V: http://www.bagso.de/fileadmin/Aktuell/Brosch_re_Nutzerfreundliche_Produkte.pdf (sprejem 14. 12. 2008)

Med številnimi praktičnimi brošurami, ki jih je finančno podprlo nemško Zvezno ministrstvo za prehrano, kmetijstvo in zaščito potrošnikov, je leta 2006 izšla tudi brošura z naslovom Proizvodi, prijazni do uporabnika. Enostavno uporaba in primernost za vse generacije (Nutzerfreundliche Produkte: Leicht bedienbar und generationengerecht). Izdala jo je delovna skupina Gospodinjski aparati in kuhinje brez ovir (Barrierenfreie Hausgeräte und Küchen), strokovni odbor Gospodinjska tehnika, Nemška družba za gospodinjstvo.

Dandanes je tržišče prepravljeno z različnimi tehničnimi napravami, med katerimi potrošniki le s težavo izbiramo oz. se odločimo za tiste, ki nam najbolje ustrezajo. Še zlasti to velja za skupino starih ljudi, ki se težje znajdejo med vsemi novosti, s katerimi smo kupci nenehno bombardirani. Omenjena knjižica nas seznanja s sedmimi proizvodi – mobitelom, klasičnim telefonskim aparatom, video in DVD napravo, stereo napravo, sesalcem, odpiračem za konzerve in odpiračem za steklenice, katerih uporaba povzroča največ preglavic zlasti starim ljudem. Prinaša praktične nasvete, kaj vse moramo upoštevati pri nakupu, pri čemer so seveda pomembni tako izvedba, oprema, funkcije, ravnanje z aparatom, varnost, pa tudi navodila za uporabo izdelka, svetovanje in servis. Knjižica je opremljena s fotografijami in risbami; v njej najdemo tudi spletne povezave in informacije, kje lahko dobimo zgibanke o gospodinjskih aparatih, ki v njej niso predstavljeni. V naši reviji bomo povzeli nasvete za nakup mobilnega telefona, saj ni enostavno izbrati med številnimi ponudbami.

Pri nakupu se moramo odločiti, ali bomo z mobilnim operaterjem sklenili naročniško razmerje in mesečno plačevali naročnino, ali bomo izbrali mobitel s predplačniško kartico, pri čemer bomo morali preverjati dobroimetje. Preverimo tudi, kje si priskrbimo kartico in kakšne pogoje in cene za sklenitev naročniškega razmerja nam ponujajo različni mobilni operaterji. Priporočljivo je, da pred nakupom preračunamo, kaj bo za nas cenovno najbolj ugodno. Če manj telefonarimo, je vsekakor bolje, da se odločimo za mobitel na kratico. Preverimo tudi, čez koliko časa lahko zamenjamo operaterja, če smo našli drugega z ugodnejšo tarifo.

Aparati so opremljeni s številnimi funkcijami; pomembno je, da se funkcij, ki jih želimo uporabljati, takoj dobro naučimo. Posebne funkcije, kot so npr. izbira jezika, kamera ipd., bomo nemara uporabljali pozneje. Premislimo, ali potrebujemo aparat z eno ali več tipkami za direktno izbiranje, s katerimi bomo lahko poklicali shranjeno številko (npr. sorodnika ali dežurnega zdravnika). Koristno je tudi, če uporabljamo možnosti za prostoročno telefoniranje in sicer s slušalko ali brez nje; praktični so pripomočki brez kablov. Pred nakupom je treba preveriti, če je aparat primeren tudi za tiste, ki imajo slušni aparat. Za aparat je priporočljivo, da ima daljši čas pripravljenosti, kratek čas polnjenja in da nas pravočasno opozori z vidnim in slušnim signalom, ko ga ja treba napolniti. Prav tako je pomembno, da je mobitel za nas priročen – po obliki, materialu in teži. Tipke si morajo slediti po preglednem in logičnem zaporedju. Biti morajo osvetljene in dovolj velike, da jih zlahka uporabljamo. V temi ali v primeru, če imamo težave z vidom, moramo tipko 5 zlahka otipati, koristno je tudi, če lahko s tipom razlikujemo posamezne tipke. Črke in znaki na tipkah naj bodo takšni, da jih bo mogoče zlahka razpoznati. Praktično je, če lahko npr. klic sprejmemo s pritiskom na poljubno tipko, kar nastavimo v meniju. Prednost imajo mobiteli z večjimi zasloni, črke na njem naj bodo bolj velike in kontrastne, tako da bo mogoče brati z njega tudi v različnih svetlobnih pogojih. Zaslon naj bo brez odseva. Preizkusimo glasnost in kvaliteto zvoka; glasnost in način zvonjenja naj sta nastavljiva, prav tako tudi glasnost zvočnika. Pri aparatih z imeniki lahko za vsako ime nastavimo drugačen način zvonjenja.

Meni naj bo takšen, da ga bo mogoče priklicati v trenutku. Pri nakupu je dobro preveriti, kakšna je razporeditev menija: poiščimo npr. nastavitev zvoka, shranimo telefonsko številko v imenik. Pazimo na to, da so informacije v meniju razumljive, da si posamezni koraki pri izbiri logično sledijo, da je možno popraviti zadnji vnos. Dobro se je pozanimati tudi o stroških za različne storitve, ki jih ponuja operater. Mobitel, polnilec in pripomočke za prostoročno telefoniranje naj bo enostavno uporabljati skupaj. Aparat naj bo iz materiala, odpornega na padce in udarce; prav tako naj ima manj sevanja. Pomembno je redno preverjanje delovanja aparata, da ga bomo lahko uporabili tudi v nujnem primeru.

V knjižici je posebna pozornost namenjena tudi navodilom za uporabo. Ta naj se nanašajo samo na zadevni izdelek in naj bodo dobro strukturirana ter opremljena s slikami. Črke morajo biti dovolj velike. Preverimo, če dobro razumemo izraze in besedilo; v pomoč sta nam slovarček in stvarno kazalo. Koristna so tudi kratka navodila; dobro se je pozanimati, če lahko najdemo navodila tudi na spletu ali CD-ju. Pred nakupom se je priporočljivo posvetovati v s sorodniki in znanci ter zbrati informacije o različnih mobitelih. Koristno je tudi, če nam pri nakupu kdo pomaga, vsekakor pa se ne obotavljajmo prositi za pomoč. Informirati se je mogoče tudi pri posvetovalnicah za potrošnike, v Nemčiji pregled tarif objavlja Ustanova blagovnega testa (Stiftung waren-test). Informacije, svetovanje in pomoč dobimo tudi v trgovinah s tovrstno ponudbo. Pri nakupu se pozanimajmo tudi za servis in številko svetovalnega telefona. Številne informacije dobimo tudi na spletnih straneh proizvajalcev in mobilnih operaterjevih.

Knjižica Proizvodi, prijazni do uporabnika prinaša uporabne informacije, ki so v pomoč pri nakupu. Le proizvode, ki smo jih dobro izbrali in nam ustrezajo, bomo zagotovo radi uporabljali. Hvalevredno je tudi, da so tovrstne brošure brezplačne in jih lahko snamemo z interneta.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje