English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Kakovostna starost letnik 14, številka 3
Kakovostna starost logotip

Dan medgeneracijske solidarnosti

Avtor: Klemen Jerinc, datum: 30.9.2011

Ljubljana, ploščad Maximarketa, 5. maj 2011

Gibanje za medgeneracijsko sodelovanje je 5. maja letos pripravilo dogodek za obeležitev Evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti in Evropskega leta prostovoljstva. Organizatorji Festivala za tretje življenjsko obdobje so 6. maja 2010 sklicali konferenčno srečanje, katerega namen je bila ustanovitev Gibanja za medgeneracijsko sodelovanje. Glavni namen Gibanja je oblikovanje ciljev, ki bodo uresničljivi v praksi. Kot pove že ime samo, gre za sodelovanje vseh generacij.

Dogodek se je odvijal na ploščadi Maximarketa, kjer so se predstavljala različna društva, zavodi in organizacije, ki delujejo na področju medgeneracijske solidarnosti. Stojnice razstavljavcev so bile razporejene v dve vrsti, tako da so si ljudje lahko natančno ogledali prav vsakega razstavljavca. Med njimi je bil tudi Inštitut Antona Trstenjaka. Na stojnicah je bilo na voljo veliko informacij o programih, ki so namenjeni medgeneracijskemu sodelovanju. Dogajanje na ploščadi sta medijsko spremljala radio in televizija Veseljak. Kulturno dogajanje so popestrili različni izvajalci, med njimi več pevskih zborov, glasbenih skupin in solistov. Zagotovo gre izpostaviti »mlado faco« Ano Marijo Mitič, ki je s svojim zabavnim in nabrušenim jezikom vsem zbranim na lica pričarala nasmeh.

V okviru dogodka se je v trgovini Maximarket odvijala akcija »Ti meni zgodbo, jaz tebi vrečko«. V akciji so sodelovali mladi prostovoljci, ki so starejšim, invalidom in tistim, ki so potrebovali pomoč pri nakupovanju, pomagali nositi vrečke, nekaterim do avtomobila, avtobusa, tistim, ki so doma blizu trgovine, pa tudi do doma. V zameno za to so starejši mladim podarili del sebe preko zgodb iz svoje mladosti. Mladi prostovoljci so se zbrali ob Mednarodnem letu mladih, ki se je začelo avgusta 2010, zaključi pa se avgusta letos. Nadeli so si ime Mlade face. Širši družbi želijo sporočiti predvsem to, da je mlada generacija pripravljena pomagati srednji in starejši generaciji. Organizirajo veliko različnih akcij, s katerimi želijo dodati svoj prispevek k boljši in strpnejši družbi. V okviru dogodka so nosili vidno prepoznavne majice. Na samem dogodku je bilo prisotnih tudi nekaj vidnih predstavnikov slovenske javnosti. Med njimi gre izpostaviti gospo Vlasto Vivod, državno sekretarko za področje medgeneracijskega sodelovanja.

Obiskovalci dogodka so bili večinoma mimoidoči, ki so šli mimo po opravkih, saj je bil dogodek premalo medijsko promoviran. Večina ljudi, ki se je ustavljala na stojnicah, je spraševala, kje je bil dogodek oglaševan. Kljub temu je dogodek dosegel svoj namen. Povezati generacije je pomembna naloga, ki se je moramo dobro zavedati in ji v prihodnosti posvečati še več pozornosti.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje