English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novica: Mednarodna konferenca: Medgeneracijska solidarnost in staranje

Objavljeno v splošne novice, dne 20.9.2012

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneacijsko sožitje je skupaj z več ministrstvi, v evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti v ponedeljek, 5. novembra 2012 na Brdu pri Kranju organiziral mednarodno znanstveno in strokovno konferenco MEDGENERACIJSKA SOLIDARNOST IN STARANJE. Konferenca je bila osrednji slovenski dogodek ob koncu evropskega leta. Med uvodnimi tujimi predavatelji je predaval tudi g. Vladimir Špidla, bivši evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti v času, ko je EU izdala izjemno kakovosten politični dokument Zeleno knjigo Odziv na demografske spremembe: nova solidarnost med generacijami. Konferenca je obeležila tudi 20-letnico Inštituta Antona Trstenjaka in spomin Marije Kržič.

dr. Jože Ramovš      

 

Ozadje konference

Konferenca Medgeneracijsko sožitje in staranje, je bila kratek, enodneven dogodek. Zamislili smo si ga najprej kot »delovno proslavo« v obliki znanstvene konference ob 20. obletnici Inštituta in v spomin pokojni Mariji Kržič. Inštitut je že več let skrbno načrtoval in varčeval za ta letošnji dogodek. K sodelovanju smo povabili tudi naše soustanovitelje in MDDSZ nas je seznanilo, da naj bi bila v novembru organizirana zaključna prireditev ob Evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti ter hkrati EU projekta, pri katerem sodeluje MDDSZ.

Ponudila se je zamisel in možnost, da oba, oziroma vse tri dogodke združimo, kar finančno in organizacijsko v glavnem razbremeni ministrstva. Oblikovali smo program, ki je sestavljen iz treh delov: v prvem plenarnem delu so spregovorili politiki in znani evropski strokovnjaki iz področja medgeneracijskega sožitja in aktivnega staranja. V drugem delu so bili predstavljeni nekateri rezultati reprezentativne raziskave: Stališča, potrebe in zmožnosti ljudi starih 50 in več let. V tretjem delu pa je predstavila svoje prispevke Central European Ageing Platform. Konferenca se je končala z zaključki okoli 17. ure.

Konferenca je bila za udeležence v celoti brezplačna, prijeli so zbornik, na voljo pa so imeli osvežitev med odmori in kosilo.

Torej koncept konference je bil takšen, da se je dopolnjeval z drugimi dogodki pri nas, ki potekajo v Evropskem letu aktivnega staranja, na drugi strani pa je bil specifičen zaradi razlogov, ki smo jih opisali. Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje že dvajset let deluje na tem področju in zavedamo se pomena dobrih idej predvsem pa dobrih praks. Prepričani smo, da se izvaja veliko kakovostnih povezav in programov na področju medgeneracijskega sožitja, zato smo povabili nevladne organizacije in šole, da nam predstavijo svoje delo.

 Predstavitve plakatov (prostor je bil žal zelo omejen ) in video projekcija, sestavljena iz primerov dobrih praks, ki se je vrtela na glavnem platnu pred začetkom prireditve ter med odmori, kar je nudilo udeležencem lepo priložnost za izmenjavo informacij in za pogovore.

Predstavitev plakatov

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje