English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

Tudi v poletnih mesecih smo bili v Krekovem središču v Komendi zelo delovni, saj smo ob četrtkih zjutraj redno telovadili, organizirali smo nekaj delavnic, predvsem pa smo ponosni, da nam je uspelo izvesti tudi dve usposabljanji za izobraževanja, ki jih bomo izvajali v jesenskih mesecih. V ponedeljek 23. in v torek 24. avgusta smo izvedli usposabljanje za mlade inštruktorje, ki bodo jeseni starejše učili napredne rabe informacijsko komunikacijske tehnologije. Starejši se bodo tako lahko naučili kako varno uporabljati internet, se naročati na razne zdravstvene storitve, kako uporabljati socialna omrežja, ter kako naročati preko spleta. Mladi bodo starejše naučili tudi uporabe mobilnih telefonov, ter ostalih informacijsko komunikacijskih naprav, pri uporabi katerih bodo starejši potrebovali pomoč. Verjamemo pa, da pomoč in učenje ne bo prihajalo le s strani mladih, ampak bodo tudi starejši na mlajše prenesli pomembne veščine in znanja, tako da bo izkušnja učenja ob uporabi IKT tehnologij res medgeneracijska!

Zadnja dva avgustovska dneva smo v Krekovem središču izkoristili za strokovno usposabljanje mentorjev za medgeneracijski prenos kulturne dediščine. Zainteresirane starejše smo pridobili že na predhodnih delavnicah za prenos kulturne dediščine, na usposabljanju pa jim je strokovna ekipa Inštituta Antona Trstenjaka, ter strokovna sodelavka Zavoda medgeneracijsko središče Komenda, na čelu s predstojnikom inštituta dr. Jožetom Ramovšem, predstavila metode prenosa znanja na mlajšo generacijo, pogovarjali smo se tudi o specifikah mlajše generacije, delovni etiki ter načinu prenosa domovinske in lokalne zavesti mlajšim generacijam. Starejši so predstavili in si izbrali katere običaje, igre, osebe oz. dogodke bodo predstavili mlajši generaciji, ter skupaj z voditelji usposabljanja naredili načrt prenosa znanj in veščin na mlajšo generacijo.

Jeseni bomo v okviru projekta Z roko v roki pričeli z učenjem napredne rabe IKT za starejše, v sodelovanju z Osnovno šolo Komenda Moste pa bomo organizirali delavnice za prenos kulturne dediščine, v okviru katerih bodo starejši, ki so se v zadnjih avgustovskih dneh usposabljali v Krekovem središču, prenesli znanje o starih ali pozabljenih običajih, osebah, igrah ter dogodkih na osnovnošolce. Aktivnosti bodo potekale v okviru projekta Z roko v roki, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V kolikor bi vas sodelovanje v kateri izmed jesenskih aktivnosti zanimalo, bomo veseli vašega klica (064 299 599), lahko pa nas tudi obiščete na Krekovi ulici 10 v Komendi. Vsakega obiska smo zelo veseli.

Mengeški bizgec, Glavarjeve lipe, telovska procesija, izkopavanje gline v Komendi, slamnikarstvo v Domžalah... so le eni izmed številnih primerov zanimive kulturne dediščine na območju LAS Za mesto in vas.
Ker si Inštitut Antona Trstenjaka prizadeva za krepitev domoljubne zavesti, smo konec avgusta v Krekovem središču izvedli usposabljanje za mentorje, ki bodo znanje o lokalni kulturni dediščini prenašali na mlajše generacije in tako poskrbeli, da ne bo utonilo v pozabo, saj bi bila to neizmerna škoda.

 Ste že kdaj slišali za “učinek zajčka” (ang. The rabbit effect)? To je ime raziskave, preko katere so že pred leti ugotovili, da je za kakovostno staranje in doseganje višje starosti poleg zdrave prehrane, dovolj gibanja in obvladovanja stresa izredno pomembno, da se čutimo ljubljeni. Prijaznost, varnost v lokalnem okolju in pripadnost skupnosti so izrednega pomena za kakovostno staranje družbe. Znanstveniki so te razlike pazili preko testnih skupin zajčkov, ki so vsi imeli enake pogoje, a le pri eni skupini je bila očitna razlika; ta skupina je imela raziskovalko, ki je zajčkom namenjala posebno pozornost, jih klicala po imenih, jih božala in izkazovala naklonjenost.

S tem raziskovalnim primerom je dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog na ljubljanski Medicinski fakulteti in predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki v svojem govoru naslovil odprtje pisarne za starejše v občini Log – Dragomer. Pisarna, ki je nastala v okviru projekta Podaj roko, je svoja vrata uradno odprla 6. 9. 2021 in bo tudi zaradi vzpodbudnega nagovora in velikega obiska občanov še z dodatnejšo vnemo sledila svoji viziji;  to je pisarna, ki daje prostor pogovoru, povezovanju in informiranju občanov.

Župan gospod Miran Stanovnik in direktorica občinske uprave gospa Marjeta Sternad Kuharič sta izpostavila več sto prostovoljnih ur, ki so jih namenile prostovoljke za to, da se je ideja iz leta 2019 razvila v projekt Podaj roko, vzpostavitev pisarne za starejše in druga aktivna prizadevanja za kakovostno staranje v občini.

Odprtje pisarne je zaradi epidemiološke situacije potekalo v obliki odprtih vrat, obiskovalci pa so si lahko pogledali prostore pisarne, poklepetali s prostovoljkami in delili svoje izkušnje, pa tudi svoje potrebe in pričakovanja. Osebni stiki z občani bodo tudi v prihodnje gradili in oblikovali pisarno; pri tem pa bodo sodelovale tudi druge organizacije in institucije, ki v občini delajo s starejšimi.

Vsi, ki sodelujemo na projektu, se veselimo delovanja pisarne in upamo, da bodo v njej našli kaj zase prav vsi občani občine Log – Dragomer!

PODAJ ROKO je projekt Občine Log Dragomer, ki je uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt se izvaja s temeljnim namenom izboljšati kakovost življenja starejših na svojem domu ter olajšati starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so pomembne za urejanje življenja v starosti.

V okviru projekta bomo izvajali številne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših v občini; med drugimi bomo septembra 2021 vzpostavili informacijsko točko »Pisarna za starejše«, organizirali različne delavnice, usposabljali prostovoljce, nudili podporo neformalnim oskrbovalcem itd.

Partnerji projekta: Občina Log - Dragomer, Društvo upokojencev Log, Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, Osnovna šola Log - Dragomer, Inštitut Antona Trstenjaka

Trajanje projekta: avgust 2020 - junij 2023

Če se želite naučiti uporabe računalnika, tablice ali pametnega telefona ali pa te naprave še bolje spoznati (napredna uporaba), lepo vabljeni k prijavi. Dijaki vam bodo med šolskim letom na rednih tedenskih srečanjih pomagali osvojiti veščine, ki vas zanimajo, oni pa bodo dobili neprecenljivo izkušnjo druženja s starejšim človekom.

Začeli bomo s skupnimi srečanji konec septembra.
Prijave zbiramo do 20. septembra na tel. št. 01 433 93 01 ali po e-pošti: ajda.svetelsek@iat.si

Ne dopustite, da vas novodobna tehnologija prehiti, raje jo izkoristite v vaše dobro.

Pisarna za starejše, ki nastaja v okviru projekta Podaj roko bo imela zelo pomembno vlogo informiranja in ozaveščanja. Pisarna bo namenjena podpori starejšim pri reševanju različnih stisk in problemov. Predstavlja delovni prostor, kjer je mogoče na enem mestu pridobiti vse osnovne in podrobne informacije o različnih vsebinah za starejše, kot npr.: o aktualnih dogodkih, o prostovoljskih skupinah in njihovih uslugah - podpore in pomoč starejšim  in njihovim svojcem pri reševanju različnih stisk in problemov, o izobraževanjih in svetovanjih na različnih področjih itd. Pisarna bo delovala v 1. nadstropju upravnega centra Občine Log - Dragomer, nasproti lekarne in ambulante ter bo dostopna z dvigalom.

Pisarna pa bo prav tako prostor vseh občanov - poleg aktivnih starejših in tistih, ki že potrebujejo pomoč in oskrbo, bo ta namenjena tudi tistim, ki starejše oskrbujejo; torej svojci, prijatelji, sosedje; za ljudi, ki so pred upokojitvijo in za mlado in aktivno delovno generacijo, kjer prostor pisarne omogoča tudi medgeneracijsko povezovanje. Vsi, ki bomo del pisarne, se bomo skupaj trudili, da bo pisarna za starejše prostor, kjer je prisotna volja, znanje, potrpežljivost, vztrajnost za aktivno in kakovostno staranje v občini Log - Dragomer.

Pisarna za starejše bo svoja vrata odprla septembra 2021, njeno uradno odprtje pa bo 6. 9. 2021 ob 17.00 uri na zelenici ob stavbi Upravnega centra Občine Log - Dragomer. 

 

PODAJ ROKO je projekt Občine Log Dragomer, ki je uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt se izvaja s temeljnim namenom izboljšati kakovost življenja starejših na svojem domu ter olajšati starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so pomembne za urejanje življenja v starosti.

V okviru projekta bomo izvajali številne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših v občini; med drugimi bomo septembra 2021 vzpostavili informacijsko točko »Pisarna za starejše«, organizirali različne delavnice, usposabljali prostovoljce, nudili podporo neformalnim oskrbovalcem itd.

Partnerji projekta: Občina Log - Dragomer, Društvo upokojencev Log, Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, Osnovna šola Log - Dragomer, Inštitut Antona Trstenjaka

Trajanje projekta. Avgust 2020 - Junij 2023

Pandemija covida-19 je tudi projekt SHES postavila pred izziv kako
pravočasno izvesti načrtovane aktivnosti ob omejitvenih ukrepih. V
mednarodnem partnerstvu smo se v upanju, da se pandemija poleže,
odločili, da zaprosimo za podaljšanje projekta do konca marca 2022. Za
junij načrtovane delavnice smo zato prestavili na september 2021, ko
bomo s skupino starejših preizkusili SHES priročnik in v živo spoznavali
pobude delitvene ekonomije, ki lahko pripomorejo k izboljšanju življenja
starejših: kako z aplikacijo na mobilnem telefonu rezervirati in
odkleniti avto za najem (car share), kako deluje sopotništvo
(prevoz.org), kako in kje si izposoditi orodje ali druge pripomočke v
Knjižnici reči, spoznali Zelemenjavo, kjer vrtičkarji izmenjujejo seman,
sadike in pridelano zelenjavo itd. Veselimo se jesenskih srečanj in
odkrivanja novosti, ki nam jih nudi razvoj moderne tehnologija. Prav je,
da ji tudi starejši čim bolj sledimo.

Dragi vsi skupaj,

Umrla je Božena Prestor - mnogim izmed vas poznana kot Boža, zavzeta in ustvarjalna prostovoljka iz Društva Srečno Zagorje. Skupaj z njenim možem Janezom ostajata v našem spominu kot dragocena prostovoljska tovariša in dobra prijatelja. 

V spomin na njeno plodno življenje, na njeno korajžo in učiteljski zgled, bi radi delili z vami njeno lepo izkušnjo, ki jo je pred nekaj meseci napisala za našo spomladansko številko letošnje Kakovostne starosti. Na naslovnici iste revije je bila fotografija Janeza. Naj se jima povrne vse dobro!

 

Božena Prestor: DOBER SOSED JE NAJBOLJŠA ŽLAHTA

Zgodilo se je v Senožetih.

Nočilo se je že. Iz bližnjega hleva na koncu vasi so se slišali klici. Na pomoč! Pomagajte! Stokanje je slišal bližnji sosed, ki je odhajal krmit živino. Pohitel je v hlev, od koder so prihajali glasovi. Na tleh je ležal skoraj osemdesetletni sovaščan. Sosed je poklical na pomoč še druge.

Nesrečnika so z rešilcem odpeljali v bolnišnico, kjer so ga uspešno operirali.

Kaj pa zdaj? Možakar nima bližnjih sorodnikov. Vaščani niso odnehali. Ženske so pospravile in počistile hišo, oprale perilo. Sosed mu še vedno krmi živino in kuri peč.

Možje so nažagali drva, ženske so jih zvozile in zložile pod streho. Vaški mizar mu je naredil klopco in varen izhod iz hiše.

Hrano dobiva iz doma upokojencev. Večkrat ga obiščejo negovalke.

Snožečani stopijo skupaj tudi ob bolj veselih dogodkih. Ob novoletnih praznikih okrasijo vas z lučkami in okraski, naredijo velikega snežaka iz senenih bal. Tu odrasli vključijo tudi otroke.

Ko še niso bila prepovedana druženja v lokalih, so odšli na skupno kosilo v gostilno Hram. Tam so se obdarovali s skromnimi darili in v miru poklepetali.

V delovne akcije in praznovanja vključijo tudi novopriseljene prebivalce in otroke, kar je še posebej pohvalno. Če kdo ne more do zdravnika ali trgovine, poskrbijo tudi za to.

Zgledujmo se po njih!

Ko si zdrav, ne veš kako pomembna je sosedska pomoč, ko pa zboliš, dojameš, kaj pomeni, če ti sosedje zakurijo, ti prinesejo toplo juho, sveža jajčka, zelenjavo, če te pokličejo po telefonu, potrkajo na okno, te vprašajo, če kaj potrebuješ. Take pozornosti nam starejšim v teh korona časih pomagajo in polepšajo dan. Jaz sem te pozornosti od sosedov doživela in sem neizmerno hvaležna za vse in vsem.

Snožečani nimajo nobenih dolgotrajnih sestankov, nobenega plačanega funkcionarja, imajo pa zavest, da je sosedska pomoč najhitrejša.

Posnemajmo jih, lažje in lepše nam bo. Mladi se učijo od nas!

 

To izkušnjo nam od prednikov posredujejo tudi slovenski pregovori:

Med dobrimi sosedi je dobro živeti in lepo umreti.

Sosed soseda potrebuje, pa če je še tako bogat.

Dobri sosedje z veseljem dajejo.

Božena Prestor, Šentlambert nad Zagorjem

 

Za uresničitev modela TAAFE smo predvideli organizacijo in izvedbo serije petih mednarodnih delavnic za metodološke povezovalce, starejše osebe in zaposlene v občini, ki sestavljajo lokalno trojko, z udeležbo vseh sodelujočih držav. Pandemija covida-19 je načrte prekrižala: razen prve delavnice pozimi 2020 na Dunaju smo srečanja preselili na splet in delavnice so postale virtualne. Delavnice so bistveni del projekta TAAFE, saj redna srečanja, izmenjava znanja in razvoj dobrih odnosov med člani trojk iz različnih držav krepijo zaupanje, kar je ključni element za ustvarjanje "učeče skupnosti".

 

V soboto, 29.8.2020 smo v okviru projekta Na kmetijo! obiskali ekološko kmetijo AvarK v vasici Smuka v Suhi Krajini. Družina Novak nam je predstavila njihovo kmetijo ter razkazala pripadajoče objekte, vključno s pašniki s škotskim govedom.
Po kosilu iz domačih in lokalnih dobrot smo izvedli poizvedno skupino, v okviru katere smo udeležence povprašali o njihovih vtisih ter razpravljali o možnostih in pogojih za razvoj socialnega varstva starejših na kmetijah kot obliki dopolnilne dejavnosti v Sloveniji.

V občini Log - Dragomer deluje lokalna akcijska skupina na projektu Podaj roko, ki se je srečala še zadnjič pred poletjem. Vsa dosedanja srečanja so bila namenjena ugotavljanju pristnih potreb, smiselnih željah, zbiranju mnenj in vizij občanov in oblikovanju nadaljnjih prizadevanj za starosti prijazno skupnost. Pripravili smo tudi študijo o medgeneracijskem sožitju in kakovostnem staranju, saj je za nadaljnje načrtovanje potrebno tudi znanje, da se skupaj lahko odločimo za tisto, kar je najbolj smiselno za skupnost.

Na četrtem srečanju 3. 6. 2021 smo se lotili že konkretnejšega načrtovanja na podlagi strateških usmeritev. Posebno vlogo smo namenili informiranju in ozaveščanju in se vprašali o korakih, ki nas bodo vodili do tega, da bodo prav vsi občani v občini Log - Dragomer obveščeni o vsem, kar se dogaja na področju staranja in medgeneracijskega sožitja. Pogovarjali smo se o vzpostaviti učinkovitega sistema informiranja, ki bo doseglo vse starostne skupine; informacije posredujemo na krajih, ki jih starejši pogosto obiskujejo - zdravstvena ambulanta, lekarna in druga krajevna središča. Socialno izoliranim starejšim ljudem posredujemo informacije osebno po telefonu ali z obiskom na domu, informiramo pa tudi preko lokalnih radijev, časopisov in s tiskanimi gradivi, ki jih pošljemo po gospodinjstvih. V tiskanih sporočilih na občinskih tablah, zloženkah, uradnih obrazcih in v drugih besedilih uporabljamo večje črke, glavne misli pa so poudarjene z jasnim in krepkim tiskom. Pri sporočanju uporabljamo preproste, znane besede v kratkih in nezapletenih stavkih. Informacije pošiljamo tudi elektronsko preko občinskih in drugih spletnih strani in poleg obveščanja o aktualnem dogajanju spregovorimo tudi o pomembnih strokovnih temah o starosti.

Lokalna akcijska skupina bo v naslednjih mesecih pričela z uresničevanjem komunikacijskega načrta, ki nastal na srečanju. PODAJ ROKO je projekt Občine Log Dragomer, ki je uspešno kandidirala na javnem pozivu LAS Barje z zaledjem in katerega sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt se izvaja s temeljnim namenom izboljšati kakovost življenja starejših na svojem domu ter olajšati starejšim in njihovim svojcem dostop do informacij, ki so pomembne za urejanje življenja v starosti.

V okviru projekta bomo izvajali številne aktivnosti za izboljšanje kakovosti življenja starejših v občini; med drugimi bomo septembra 2021 vzpostavili informacijsko točko »Pisarna za starejše«, organizirali različne delavnice, usposabljali prostovoljce, nudili podporo neformalnim oskrbovalcem itd.

Partnerji projekta: Občina Log - Dragomer, Društvo upokojencev Log, Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, Osnovna šola Log - Dragomer, Inštitut Antona Trstenjaka

Trajanje projekta: Avgust 2020 - Junij 2023

 

‹‹123456...13
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje