English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novica: Navodila za delo skupin v času COVID-19

Objavljeno v splošne novice, dne 23.4.2020

Srečanja skupin vsem veliko pomenijo: so prostor za sproščen pogovor, med seboj se bogatimo, si nudimo oporo in smo povezani.  V času, ko je novi koronavirus nevaren še posebno za starejše ljudi, smo prisiljeni živeti fizično izolirano. Kljub temu, da smo sedaj več sami, še ne pomeni, da moramo biti zato osamljeni. Naša fizična srečanja bomo verjetno za več mesecev nadomestili z rednimi pogovori po telefonu. Geslo prostovoljcev naj bo: 10 minut tedensko pogovora z vsakim članom svoje skupine ali družabnikom. Če se je skupina dobivala mesečno, pa naj bo približno 15 minut pogovora mesečno. Čas za klice si vzemimo ob uri in dnevu, ko se sicer dobiva naša skupina.

 

Voditeljem skupin svetujemo sledeči način:

  1. Kratek klepet( ne več kot 2 minuti).
  2. Voditelj je vez med vsemi člani, zato naj pove nekaj stvarnih informacij o drugih članih skupine, s katerimi je že imel stik. Vpraša naj tudi, ali je bil ta član od zadnjega srečanja v telefonskem stiku s kakim od članov skupine. Voditelj naj spodbuja člane k medsebojnim stikom.
  3. Jedro telefonskega pogovora z vsakim je vsebinska pogovorna tema; voditelj jo izbere sam ali jo vzame iz Inštitutske elektronske pošte. Začnemo jo s kratko razlago ali kar z vprašanjem. Primer: Sedaj smo po velikonočnih praznikih. V čem so bili ti prazniki drugačni od lanskih? Zanima me, ali imate   ob njih kakšno lepo izkušnjo?  Pogovor naj bo oseben, tako kot v skupini, gradimo na pozitivnih izkušnjah. Ne pozabimo povedati tudi kake lastne lepe izkušnje.
  4. Preden pogovor končamo, povejmo, kako smo doživeli pogovor. Spodbudimo člana k rednim dnevnim dejavnostim, tudi telovadbi in se dogovorimo za naslednji telefonski pogovor.
  5. Koristno bo, da si kako lepo misel iz teh pogovorov zapišemo v svoj Prostovoljski dnevnik ter jo posredujemo drugim prostovoljcem na tej naši skupni mejling listi.

Naša povezanost po telefonu v tem kriznem času bo ohranila ali celo poglobila naše medsebojne vezi. Čeprav začasnega prenehanja srečanj naših skupin in družabništev ne moremo v celoti nadomestiti z ničemer drugim, bodo ti telefonskimi pogovori omogočili še kakovostnejše nadaljevanja srečanj v skupinah in družabništvu, ko bo to mogoče.

 

Vaša Jože in Ksenija Ramovš, Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje



© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje