English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Pogosta vprašanja

Na tej strani bomo objavljali odgovore na najpogostejša in najbolj pereča vprašanja s področij gerontologije, medgeneracijskega sožitja ter zasvojenosti in omam. Vabimo vas, da nam vaša vprašanja pošljete preko spletnega obrazca ali na naslov info@inst-antonatrstenjaka.si. Odgovore na najpogostejša in najzanimivejša vprašanja bomo objavili in vas v primeru, da je bilo izbrano vaše vprašanje, o tem obvestili po elektronski pošti.

  • Če vaš osebni zdravnik (nadomestni zdravnik) ob vašem obisku v ordinaciji ali ob obisku na domu ugotovi, da potrebujete zdravstveno nego na domu, izda »delovni nalog«. Delovni nalog pošlje patronažni službi, ki vas nato obišče.

  • Če je zdravstvena nega na domu nadaljevanje bolnišnične zdravstvene nege, praviloma ob odpustu iz bolnišnice obvestijo tudi odgovorno patronažno medicinsko sestro. »Delovni nalog« vaš osebni zdravnik napiše naknadno. V primerih, ko je potreben poseg pa boste morali pridobiti delovni nalog prej.

  • V nekaterih primerih bodo vam ali vašim svojcem ob odpustu iz bolnišnice naročili, da sami pokličete patronažno službo in vam dali navodila kar v roke. V takem primeru nato sami obvestite osebnega zdravnika, da ste že doma in se dogovorite za pregled.

  • V primeru, da se vam zdravstveno stanje med obiski poslabša ali se patronažna medicinska sestra ne oglasi, kot je bilo dogovorjeno, sami pokličite patronažno službo in se dogovorite za obisk.

  • V primerih, ko vas obiskujejo socialni oskrbovalci Zavoda za oskrbo na domu ali drugi izvajalci pomoči na domu, lahko le-ti ugotovijo, da potrebujete zdravstveno nego in obvestijo patronažno službo ali osebnega zdravnika.

  • Za preventivni obisk pri nosečnici, otročnici, novorojenčku, dojenčku, invalidu, kronično bolnem idr., patronažna medicinska sestra najavi svoj obisk po telefonu. Ob obisku drugega pacienta v soseščini lahko brez najave osebno potrka tudi na vaša vrata in se takrat, če je potrebno, naroči za obisk kasneje. Najavi se lahko tudi po pošti.

V takem primeru je dobro preveriti socialno mrežo. Ima mama morda v bližini kakšne sorodnike, sosede, prijatelje ali prostovoljce, ki bi bili pripravljeni pomagati? Z njimi stopite v stik in jih prosite, da občasno preverijo, kako je vaša mama ali ji, če so pripravljeni, pomagajo s tem, da ji prinesejo živila iz trgovine ali kako drugače. Mamo tudi vsak dan pokličite in preverite, kako je.

Če za mamo že kdo skrbi, na primer vaš sorojenec, mu ponudite oporo, da bo to nalogo zmogel. Morda se zmenite, da določene vikende in dopustne dni oskrbo prevzamete vi, da si tisti, ki skrbi večino časa, torej glavni oskrbovalec, lahko odpočije.

Poiščite tudi druge oblike pomoči, ki jih lahko svojcu omogočite, kot so dostava hrane na dom, pomoč na domu, dnevno ali nočno varstvo, namestitev v skrbniško družino idr.

Ko je doma zaradi bolezni in onemoglosti ogroženo zdravje in življenje svojca, je rešitev namestitev v dom za starejše občane. Pravočasno se o tem pogovorite in oddajte vlogo za dom.

123››
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje