English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

KREKOVO SREDIŠČE

TRAJANJE: januar 2021 - april 2022
Projekt poteka v občinah Komenda, Mengeš, Trzin, Vodice, Medvode, Domžale
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je, skupaj z Zavodom Medgeneracijsko središče Komenda, januarja 2021 začel s projektom Z ROKO V ROKI. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v vrednosti do 96.116,97 EUR. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2). Lastna udeležba projektnih partnerjev znaša sorazmerno do 25.304,13 EUR. Vsi partnerji se trudimo, da so sredstva uspešno počrpana za dejavnosti v dobro ljudi in skupnosti.

Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v RS

Z novim projektom Z roko v roki nadgrajujemo dosedanje dejavnosti (Dnevno bivanje, Babi servis, Tečaj za družinske oskrbovalce, Usposabljanje prostovoljcev) in jih dopolnjujemo z vrsto medgeneracijskih srečanj in usposabljanj za povezovanje starejše in mlajše generacije. S projektom želimo prispevali h krepitvi lokalne, pa tudi okoljske zavesti in lokalne samooskrbe.

  • Prenos kulturne dediščine je aktivnost, pri kateri starejši mentorji na mlade prenašajo poznavanje zanimivih primerov lokalne kulturne dediščine: obrti, običajev, znamenitih osebnosti ipd.

  • Učenje napredne rabe informacijsko komunikacijske tehnologije  (IKT). Inštitut Antona Trstenjaka pripravi učni načrt in izvede strokovno usposabljanje za mlade, ki svoje znanje in poznavanje napredne rabe IKT posredujejo starejšim. V Komendi so se tovrstni tečaji računalništva na način učenja preko druženja mladih »učiteljev« s starejšimi »učenci« odvijali že vrsto let. V sklopu projekta z Roko v roki ta primer dobre prakse prenašamo tudi v pet drugih občin, vključenih v LAS Za mesto in vas: Domžale, Trzin, Vodice, Mengeš in Medvode.

  • Zeleni vrt, zelena skupnost. Vrt Krekovega središča urejamo tako, da bo možno spoznavati medovite rastline, pomen čebel pri ohranjanju biotske raznovrstnosti, načine varovanja in kultiviranja narave in kaj lahko k temu prispevamo sami. Organizirana srečanja zelemenjave – izmenjave semen, sadik in pridelkov z zelenjavnega vrta - povezujejo lokalne vrtičkarje vseh starosti in prispevajo k lokalni samooskrbi. Želimo, da bi bil vrt prostor medgeneracijskega učenja in srečevanja, zato se povezujamo s šolo in drugimi organizacijami.         

  • Lokalna info točka za vse generacije je na voljo tako otrokom kot starejšim. Otrokom tudi kot UNICEFova varna točka, kjer lahko najdejo varen prostor za nasvet v stiski ali zaščito. Starejšim pa kot točka, kamor se lahko obrnejo za informacije, po nasvete, če so v težavah; na primer: nasvet v primeru nasilja, pomoč osebam, ki niso IKT pismene (dostop do podatkov GURS, e-naročanje pri zdravnikih ipd), konkretni nasveti družinskim oskrbovalcem, ki doma oskrbujejo obnemoglega svojca. 

Vse aktivnosti so za udeležence brezplačne. Podrobnejše informacije sproti objavljamo na občinskih spletnih straneh, na spletni strani Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda (https://www.zmsk.si/) in Inštituta Antona Trstenjaka (http://www.inst-antonatrstenjaka.si/institut/). Če imate kakršno koli vprašanje nas lahko tudi pokličete na telefonsko številko 064/299-599 ali nam pišete na info@iat.si.

logotipi Z roko v roki

Povezave do dogodkov in utrinkov projekta: v pripravi

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje