English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

KREKOVO SREDIŠČE

KREKOVO SREDIŠČE 2
Trajanje: september 2019 - junij 2021                                                Vključene občine: Komenda, Mengeš, Trzin, Vodice, Medvode, Domžale    Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je, skupaj z Zavodom Medgeneracijsko središče Komenda, Fizioterapijo Reven in Društvom AIA–Mladinski center Mengeš, septembra 2019 začel s projektom Krekovo središče 2. Projekt naj bi se izvajal od septembra 2019 do decembra 2020, vendar je bil zaradi izrednih razmer ob epidemiji covid-19 podaljšan najkasneje do junija 2020. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v vrednosti do 143.366,95 EUR. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2). Lastna udeležba projektnih partnerjev znaša sorazmerno do 43.418,83 EUR. Vsi partnerji se trudimo, da so sredstva uspešno počrpana za dejavnosti v dobro ljudi in skupnosti.

Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v RS

V okviru projekta se v občinah Komenda, Moste, Mengeš, Trzin, Vodice, Domžale in Medvode izvajajo različni programi za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje. V letih 2018-2019 smo imeli v projektu Krekovo središče priložnost okusiti, da je res lepše - kot je večkrat poudarjal pionir slovenske psihologije, Anton Trstenjak - kadar »Skup držimo«. Kdo? Otroci in babice, odrasli in starejši, družine, svojci, ki doma oskrbujejo družinske člane, pa razni strokovnjaki in občinski delavci. V sklopu Krekovega središča 2 nadaljujemo z dejavnostmi, program pa smo še razširili:

  • Babi servis, občasno varstvo otrok na njihovih domovih s strani mlajših upokojenk.

  • Tečaj za družinske oskrbovalce, to je za tiste, ki doma oskrbujejo svojce in še kako potrebujejo dodatna znanja in oporo. Več o tečajih družinskih oskrbovalcev si lahko preberete na tej povezavi.

  • Družinski oskrbovalci se lahko udeležili tudi drugih aktivnosti – različne vrste razbremenitve in opore vam nudimo na Krekovi 10 v Komendi. Na voljo smo vam tudi po telefonu 064/299-599.

  • Od januarja dalje 2020 organiziramo dnevno bivanje v Komendi, na Krekovi 10, za starejše in sicer vsak delovni dan od 9.00 do 15.00. V okviru dnevnega bivanja so organizirane številne  aktivnosti: od fizioterapije, telovadbe, pogovornih tem, in še mnogo več. Več glav več ve, več rok več naredi, več ust se skupaj bolj na široko smeji! Več o dnevnem bivanju si lahko preberete na tej povezavi.

  • Nadaljujemo tudi z usposabljanjem prostovoljcev – voditeljev medgeneracijskih skupin. Več o prostovoljstvu si lahko preberete na tej strani.

  • V poletnem času 2020 organiziramo dva pet dnevna tabora za otroke stare do 11 let – enega v Komendi in enega v Mengšu. V dogovoru z drugimi izvajalci poletnih aktivnosti s tem pomagamo stašem, ki potrebujejo kvalitetno poletno varstvo otrok.

  • Med šolskim letom izvajamo tematske delavnice za družine. Če bi radi spoznali še kakšno družino iz okolice, si z njimi izmenjali izkušnje o vzgoji otrok in preživeli čas z otroki in partnerjem na malo drugačen način, smo vedno veseli vaše družbe! 

Vse aktivnosti so za udeležence brezplačne. Podrobnejše informacije sproti objavljamo na občinskih spletnih straneh, na spletni strani Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda (https://www.zmsk.si/) in na strani Inštituta Antona Trstenjaka (http://www.inst-antonatrstenjaka.si/institut/). Če imate kakršnokoli vprašanje nas lahko tudi pokličete na telefonsko številko: 064/299-599 ali nam pišete na info@iat.si.

Povezave do dogodkov in utrinkov projekta:

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje