English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

KREKOVO SREDIŠČE

Jeseni 2019 se ponovno odpirajo vrata Krekovega središča, v enoti Inštituta Antona Trstenjaka na Krekovi ulici 10 v Komendi. Različni programi za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje v skupnosti bodo potekali v občinah Komenda, Moste, Mengeš, Trzin, Vodice, Domžale in Medvode.

Lani smo imeli v projektu Krekovo središče 1 priložnost okusiti, da je res lepše, kot je večkrat poudarjal pionir slovenske psihologije, Anton Trstenjak, kadar »Skup držimo«. Kdo? Otroci in babice, odrasli in starejši, družine, svojci, ki doma oskrbujejo družinske člane, pa razni strokovnjaki in občinski delavci. Letos nadaljujemo z dejavnostmi, program pa smo še razširili:

  • Babi servis, občasno varstvo otrok na njihovih domovih s strani mlajših upokojenk.
  • Tečaj za družinske oskrbovalce, to je za tiste, ki doma oskrbujejo svojce in še kako potrebujejo dodatna znanja in oporo. Tečaj se bo jeseni 2019 začel v Medvodah.
  • Družinski oskrbovalci se boste lahko udeležili tudi drugih aktivnosti – različne vrste razbremenitve in opore vam bomo nudili na Krekovi 10 v Komendi. Na voljo smo vam tudi po telefonu.
  •  Z januarjem 2020 bomo organizirali dnevno bivanje v Komendi, na Krekovi 10, za starejše in sicer vsak delovni dan od 9.00 do 15.00, kjer bodo organizirane številne  aktivnosti: od fizioterapije, telovadbe , pogovornih tem, in še mnogo več. Več glav več ve, več rok več naredi, več ust se skupaj bolj na široko smeji!
  • Nadaljevali bomo z usposabljanjem prostovoljcev – voditeljev medgeneracijskih skupin.
  • V poletnem času 2020 bomo organizirali dva pet dnevna tabora za otroke stare do 11 let – enega v Komendi in enega v Mengšu. Seveda se bomo predhodno domenili z drugimi izvajalci poletnih aktivnosti, da se termini ne bodo pokrivali, kajti v času počitnic marsikateri starš ne ve, kako si organizirati varstvo svojih otrok.
  • Med šolskim letom bomo izvedli tematske delavnice za družine. Če bi radi spoznali še kakšno družino iz okolice, si z njimi izmenjali izkušnje o vzgoji otrok in preživeli čas z otroki in partnerjem na malo drugačen način, bomo veseli vaše družbe

Vse aktivnosti bodo za udeležence brezplačne. Podrobnejše informacije bomo sproti objavljali na občinskih spletnih straneh, na spletni strani Zavoda Medgeneracijsko središče Komenda (https://www.zmsk.si/) in Inštituta Antona Trstenjaka (http://www.inst-antonatrstenjaka.si/institut/). Lahko pa nas tudi pokličete na telefonsko številko: 01 433 93 01 ali pišete na info@inst-antonatrstenjaka.si .

Programe bomo vodili sodelavci iz Inštituta Antona TrstenjakaZavoda medgeneracijsko središče KomendaFizioterapije Reven d.o.o. in Društva AIA – Mladinskega centra Mengeš. Vse dejavnosti bodo potekale v okviru operacije Medgeneracijski razvojni program Krekovo središče 2, ki se izvaja v sklopu Lokalnih akcijskih skupin LAS Za mesto in vas.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v vrednosti do 143.366,95 EUR. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost (podukrep 19.2). Vsi partnerji se bomo potrudili, da bodo sredstva uspešno počrpana za dejavnosti v dobro ljudi in skupnosti.

Povezava na spletno stran evropske kohezijske politike v RS

 


© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje