English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

Partnerji na projektu Neaktivnost ne pride v poštev (Inactivity is not an option) smo se konec avgusta srečali na projektnem sestanku v Slavonskem Brodu. Delovni teden je bil zaznamovan z zadnjimi skupnimi aktivnosti, saj se projekt v jeseni zaključuje. Tekom projekta smo pripravljali vodila za delo s starejšimi, sistem razvijanja vključevanja starejših v lokalnem in širšem okolju, interaktivni kurikulum za razvijanje kompetenc starejših in spletno stran z zanimivimi in uporabnimi informacijami za vse, ki delate s starejšimi. Pri tem je bilo naše vodilo, da lahko večjo aktivnost, medgeneracijsko sodelovanje in socialno vključenost starejših spodbujajo le programi, ustvarjeni skupaj s starejšimi.

Seminar gerontološke logoterapije – ZORENJE V STAROSTI

 Franklova logoterapija lahko zelo pomaga pri poklicnem ali družinskem delu s starimi ljudmi - tako pri oskrbovanju in negi v bolezni in onemoglosti kakor pri prizadevanju za kakovostno, zdravo in dostojanstveno staranje ali oblikovanju lepšega sožitja med starejšimi in mlajšimi. V drugi polovici življenja, ko telesne in duševne moči upadajo, lahko rastejo samo duhovne zmožnosti notranje svobode in osebnega zorenja, z njimi pa kljubovalna moč duha, ki zmore premagovati težave in stiske. Če razvijamo te zmožnosti, se lepša sožitje z ljudmi. Moč lastnega duha in veščine za lepše sožitje so največja naložba za dneve bolezni in pešanja ter za pomoč staremu človeku, ki je obojestransko koristna. Razvijanje teh zmožnosti je obenem pot do doživljanja lastnega smisla v zdravju in nemoči.

 O teh logoterapevtskih spoznanjih in veščinah organizira Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje 2-dnevni seminar. Vodita ga prof. dr. Jože Ramovš, logoterapevt s 4-letno specializacijo pri dr. Elisabeth Lukas, učenec Viktorja Frankla in Antona Trstenjaka, ter diplomirani psiholog Alen Sajtl.

 

več o seminarju...

Prejšnji teden so se v Krekovem središču zbrali starejši, ki bodo na mlajše generacije prenašali poznavanje kulturne dediščine Komende, Vodic, Mengša, Medvod, Trzina in Domžal. Ob podpori Inštituta in Zavoda medgeneracijsko središče Komenda bodo za šolarje pripravili delavnice o dediščini Petra Pavla Glavarja, o tradicionalni hrani v teh krajih, o oblačilih, ki so jih nosili njihovi dedki in babice, o pesmih, ki so jih prepevali ter o starih otroških igrah. 
 
Delavnice za prenos kulturne dediščine na mlajše generacije bodo potekale v sklopu projekta Z ROKO V ROKI, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tudi v poletnih mesecih smo bili v Krekovem središču v Komendi zelo delovni, saj smo ob četrtkih zjutraj redno telovadili, organizirali smo nekaj delavnic, predvsem pa smo ponosni, da nam je uspelo izvesti tudi dve usposabljanji za izobraževanja, ki jih bomo izvajali v jesenskih mesecih. V ponedeljek 23. in v torek 24. avgusta smo izvedli usposabljanje za mlade inštruktorje, ki bodo jeseni starejše učili napredne rabe informacijsko komunikacijske tehnologije. Starejši se bodo tako lahko naučili kako varno uporabljati internet, se naročati na razne zdravstvene storitve, kako uporabljati socialna omrežja, ter kako naročati preko spleta. Mladi bodo starejše naučili tudi uporabe mobilnih telefonov, ter ostalih informacijsko komunikacijskih naprav, pri uporabi katerih bodo starejši potrebovali pomoč. Verjamemo pa, da pomoč in učenje ne bo prihajalo le s strani mladih, ampak bodo tudi starejši na mlajše prenesli pomembne veščine in znanja, tako da bo izkušnja učenja ob uporabi IKT tehnologij res medgeneracijska!

Zadnja dva avgustovska dneva smo v Krekovem središču izkoristili za strokovno usposabljanje mentorjev za medgeneracijski prenos kulturne dediščine. Zainteresirane starejše smo pridobili že na predhodnih delavnicah za prenos kulturne dediščine, na usposabljanju pa jim je strokovna ekipa Inštituta Antona Trstenjaka, ter strokovna sodelavka Zavoda medgeneracijsko središče Komenda, na čelu s predstojnikom inštituta dr. Jožetom Ramovšem, predstavila metode prenosa znanja na mlajšo generacijo, pogovarjali smo se tudi o specifikah mlajše generacije, delovni etiki ter načinu prenosa domovinske in lokalne zavesti mlajšim generacijam. Starejši so predstavili in si izbrali katere običaje, igre, osebe oz. dogodke bodo predstavili mlajši generaciji, ter skupaj z voditelji usposabljanja naredili načrt prenosa znanj in veščin na mlajšo generacijo.

Jeseni bomo v okviru projekta Z roko v roki pričeli z učenjem napredne rabe IKT za starejše, v sodelovanju z Osnovno šolo Komenda Moste pa bomo organizirali delavnice za prenos kulturne dediščine, v okviru katerih bodo starejši, ki so se v zadnjih avgustovskih dneh usposabljali v Krekovem središču, prenesli znanje o starih ali pozabljenih običajih, osebah, igrah ter dogodkih na osnovnošolce. Aktivnosti bodo potekale v okviru projekta Z roko v roki, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V kolikor bi vas sodelovanje v kateri izmed jesenskih aktivnosti zanimalo, bomo veseli vašega klica (064 299 599), lahko pa nas tudi obiščete na Krekovi ulici 10 v Komendi. Vsakega obiska smo zelo veseli.

Pandemija covida-19 je tudi projekt SHES postavila pred izziv kako
pravočasno izvesti načrtovane aktivnosti ob omejitvenih ukrepih. V
mednarodnem partnerstvu smo se v upanju, da se pandemija poleže,
odločili, da zaprosimo za podaljšanje projekta do konca marca 2022. Za
junij načrtovane delavnice smo zato prestavili na september 2021, ko
bomo s skupino starejših preizkusili SHES priročnik in v živo spoznavali
pobude delitvene ekonomije, ki lahko pripomorejo k izboljšanju življenja
starejših: kako z aplikacijo na mobilnem telefonu rezervirati in
odkleniti avto za najem (car share), kako deluje sopotništvo
(prevoz.org), kako in kje si izposoditi orodje ali druge pripomočke v
Knjižnici reči, spoznali Zelemenjavo, kjer vrtičkarji izmenjujejo seman,
sadike in pridelano zelenjavo itd. Veselimo se jesenskih srečanj in
odkrivanja novosti, ki nam jih nudi razvoj moderne tehnologija. Prav je,
da ji tudi starejši čim bolj sledimo.

V okviru projekta Na kmetijo! smo 2. 7. 2021, skupaj s skupino starejših oseb obiskali Ekološko kmetijo Korenika v Šalovcih v Prekmurju. Gostitelji so nam predstavili razvoj te kmetije, ki je organizirana kot socialno podjetje, ki zaposluje težje zaposljive in druge ranljive skupine, zgodovino razvoja teh dejavnosti, nam razkazali objekte, zeliščni vrt ter domače živali. Po kosilu smo se z udeleženci pogovorili o vtisih in njihovih pogledih na bivanje starejših na kmetiji; izpolnili so vprašalnik in sodelovali v poizvedni skupini.

Za uresničitev modela TAAFE smo predvideli organizacijo in izvedbo serije petih mednarodnih delavnic za metodološke povezovalce, starejše osebe in zaposlene v občini, ki sestavljajo lokalno trojko, z udeležbo vseh sodelujočih držav. Pandemija covida-19 je načrte prekrižala: razen prve delavnice pozimi 2020 na Dunaju smo srečanja preselili na splet in delavnice so postale virtualne. Delavnice so bistveni del projekta TAAFE, saj redna srečanja, izmenjava znanja in razvoj dobrih odnosov med člani trojk iz različnih držav krepijo zaupanje, kar je ključni element za ustvarjanje "učeče skupnosti".

 

V soboto, 19.6.2021 smo v okviru projekta Na kmetijo! obiskali ekološko kmetijo AvarK v vasici Smuka v Suhi Krajini. Družina Novak nam je predstavila njihovo kmetijo ter razkazala pripadajoče objekte, vključno s pašniki s škotskim govedom.
Po kosilu iz domačih in lokalnih dobrot smo izvedli poizvedno skupino, v okviru katere smo udeležence povprašali o njihovih vtisih ter razpravljali o možnostih in pogojih za razvoj socialnega varstva starejših na kmetijah kot obliki dopolnilne dejavnosti v Sloveniji.

 

Projekt TAAFE (naproti starosti prijazni skupnosti na območju Alp), ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj prek programa Interreg Alpine Space, povezuje pet lokalnih skupnosti v alpskem prostoru, ki so svoje aktivnosti usmerile v starostno prijazno skupnost. Navdih za projekt prihaja iz globalnega gibanja Starosti prijazna mesta in skupnosti, ki ga je začela Svetovna zdravstvena organizacija (SZO).

 

a Inštitutu Antona Trstenjaka nas včasih obiščejo dijaki ali študentje, ki jih zanima delo našega inštituta ali bi radi več izvedeli o gerontologiji, staranju ipd. Z veseljem jih sprejmemo in jim predstavimo inštitut in področja našega delovanja. Na začetku marca 2021 smo se na pobudo profesorice Irene Potočnik na spletnem srečanju predstavili študentom v Ekonomske šole Celje, smer organizator socialne mreže.
Po predavanju smo prejeli zahvalno pismo.

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje