English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Novice

Izberi rubriko novic:

1. oktober je za mednarodni dan starejših razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1990. Ker letošnje leto poteka v znamenju pandemije covida-19, se nanjo letos navezuje tudi glavna tema: Ali se zaradi pandemije kaj drugače spopadamo z vprašanjem starosti in staranja?

V mednarodnem projektu SHES - delitvena ekonomija za starejše - smo zaključili drugi sklop in objavili poročilo raziskave o poznavanju in naklonjenosti starejših do delitvene ekonomije. Poročilo je v dveh delih - anketa in poizvedna skupina, s klikom na povezavo lahko preberet več. Projekt in dosedanje ugotovitve bomo predstavili tudi na konferenci "Ljudje in okolje", ki bo 7. oktobra 2020 na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani. 

Dragi prostovoljci in prostovoljke,

v času bolezni COVID-19 še naprej gradimo skupaj močno socialno mrežo, ki nas povezuje ter gradi solidarnost, sočutje in skrb za lastno zdravje. V tem obdobju je pomembno, da smo fizično malo bolj oddaljeni in socialno bližje.

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2 (koronavirus) med nas prihaja kot velik izziv, da prevetrimo svoja prepričanja, vrednote, odnose in se osredotočimo na stvari, ki so v življenju resnično pomembne. Potrošništvo, egocentrizem in medgeneracijska nepovezanost so med nami, v nas, kot gnili krompirji in jih je potrebno kompostirati ter na ta način pridobiti prostor, da znotraj priporočil, pravil in zdrave pameti delujemo naprej v skrbi zase in za druge.

Povezanost, solidarnost, sočutje in skrb za lastno zdravje so vrednote, ki so se v času nastopa epidemije izkazale kot priložnosti, da človek še bolj postane človeku brat, da se človeštvo ujame človečnost, da pomagaš če lahko in si odgovoren zase in za druge.

V maju smo po elektronski pošti razposlali povezavo do spletnega vprašalnika, s katerim smo mlajše starejše spraševali o poznavanju in odnosu do delitvene ekonomije in o poznavanju IKT, ki to omogoča. Anketo je izpolnilo 42 oseb. Rezultate ankete iz vseh sodelujočih držav smo združili v skupno poročilo in ga prevedli.

Klikni za ogled poročila o anketi

Srečanje poizvedne skupine smo ob upoštevanju ukrepov proti okužbi s Covid-19 izvedli 10. julija 2020 na prostem, v vrtni uti pri stavbi inštituta. Udeleženci so prispevali zanimiva razmišljanja in mnenja o delitveni ekonomiji, o prednostih in slabostih, kaj so si pripravljeni deliti ter česa ne ipd.

V sredo 8.7.2020 smo v Krekovem središču v Komendi, zunanji enoti Inštituta, gostili srečanje skupine svojcev iz Kočevja: Dolga, Šalka vas in Predgrad. Predstavili in razkazali smo jim Krekovo središče, fizioterapija Reven, s katero sodelujemo v okviru projekta LAS, pa je posebej za udeležence izvedla delavnico: Dobra drža za dobro oskrbovanje. Na koncu so si skupine svojcev, v krogu, izmenjale svoje izkušnje.

                        

15.junij je svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi.

Na inštitutu nadaljujemo  s preventivnim programom in izvajanjem aktivnosti usmerjenih v večanje varnosti starejših.

Uspešno smo končali prvi projektni sklop – raziskavo, v kateri smo v vseh partnerskih organizacijah (poleg nas še v Italiji, Grčiji, Španiji in Franciji) izvedli raziskavo o razvitosti delitvene ekonomije in razširjenosti uporabe med starejšimi. Dodatek k raziskavi je pregled zanimivih praks delitvene ekonomije, primernih za starejše. Nekatere so se dobro prijele tudi pri nas, nekaterih pa sploh še ne poznamo. Prevod skupnega poročila o raziskavi in dobrih praks si lahko ogledate tukaj

Kljub kriznim razmeram, zaradi katerih smo odpovedali projektni sestanek, ki bi ga v začetku aprila morali gostiti v Ljubljani, se projektne aktivnosti odvijajo po prilagojenem scenariju. Več o tem in o vplivu epidemije korona virusa na delitveno ekonomijo v biltenu, ki smo ga tokrat pripravili v našem inštitutu. 

V okviru dela za starejše v času covid-19 zbiramo ponudbe za:
- snemanje 5 kratkih informativnih filmov za nego na domu za družinske oskrbovalce
- montažo in obdelavo kratkih filmov
- izdelavo kratkega animiranega promocijsko-informativnega filma za obdobje covid-19
- inovativno, vključujoče izobraževanje mladih na način, ki jih bo spodbudil k iskanju možnosti pomoči starejšim
 
Ponudbe za vse ali del dejavnosti pošljite najkasneje do 15.5.2020 na naslov info@iat.si.
© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje