English site

Povečaj črkePomanjšaj črke

Starosti prijazna mesta in občine

Velenje

 

Mestna občina Velenje je bila vedno prijazna do starejših občanov. Leta 2010 se je Velenje pridružilo svetovni mreži starosti prijaznih mest in skupnosti SZO. Od takrat je bilo izvedenih več sprememb mestne arhitekture, s katerimi je mesto postalo bolj prijazno starejšim in invalidom na vozičkih. Ustanovili smo center dnevnih aktivnosti za starejše, namenjen starejšim, ki niso vključeni v druge dejavnosti. Center je odprt dvakrat tedensko in je prostor, kjer se lahko starejši srečujejo z drugimi, komunicirajo, telovadijo in igrajo namizne igre.

Velenje je prilagodilo tudi svoje upravne strukture in storitve, da bi bile dostopne starejšim z različnimi potrebami in zmožnostmi. Odbor za starejše prepozna vse težave, ki jih odkrije v mestu, in jih posreduje odboru za koordinacijo projekta v nadaljnje ukrepanje. Vzpostavljena je bila tudi spletna stran, na kateri lahko vsi državljani komentirajo ali postavljajo vprašanja o težavah, ki jih lahko najdejo v mestu. Leta 2013 je bil objavljen vodnik po socialnih programih, da bi povečali ozaveščenost o teh programih. Starejši občani imajo tudi veliko priložnosti za izobraževanje in predavanja o temah, ki jih zanimajo.

Svet Mestne občine Velenje je leta 2013 sprejel Strategijo starosti prijazne politike in dejavnosti v Mestni občini Velenje do leta 2020. Program za izboljšanje življenja invalidov se pripravlja vsaka štiri leta, Velenje pa si prizadeva biti še uspešnejše pri gradnji mesta za vse prebivalce.

 https://www.velenje.si/

Profil Občine Velenje na spletni strani WHO

 

© 2010 - Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje